Lapsed müüvad eakaaslastele isevalmistatud täitega e-sigarette (1)

Teele Talve
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
E-sigaret.
E-sigaret. Foto: Arvo Meeks

Politsei poole on pöördunud mitu lapsevanemat, kelle 12aastastele lastele nende eakaaslane oma vanema sõbraga e-sigarette müüs. E-sigarettide täiteks pakuti noortele kodus kokku segatud ainet.

Mõni nädal tagasi leidis Pärnumaalt pärit Marika (nimi muudetud) 12aastase poja Oliveri (nimi muudetud) sotsiaalmeedia leheküljelt vestluse, mis temas kahtlust äratas. “Ma nägin, kuidas ta sõber uuris, kas mu poeg on juba andnud seda asja enda sõpradele proovida,” meenutas Marika, kellele tegi muret, mis on “see asi”, millest vestluses kõneldi.

Nii võtsid vanemad Oliveriga ette jutuajamise, mille lõpuks poiss oma toa peidukohast e-sigareti välja otsis. “Selgus, et sõbral, kes on ühtlasi tema klassivend, oli e-sigaret, mida ta lasi Oliveril proovida. Sõber hakkas hiljem rääkima, et Oliver endale ka sellise ostaks, sest mitmel juba on,” avaldas ema.

Nii andiski Oliver sõbra pealekäimisele järele, korjas kokku 30 eurot ja andis sõbrale teada, et soovib e-sigareti soetada.

Praeguseks oleme kuulnud juba teisestki noormehest, kes väidetavalt ise kodus täitevedelikke valmistab. Piret Dreimann

Huvist kuuldes viis klassivend Oliveri kokku 16aastase noormehega, kes poisile e-sigareti üle andis. Pärast kirjutas sõber Oliverile, et kui ta soovib enda e-sigaretti täita, saab ta vedeliku 17aastaselt noormehelt, kes need kodus ise kokku segab ja viie euroga müüb. “See ehmatas mind,” rääkis Marika, kes õnneks sai pojalt e-sigareti kätte enne, kui selle vedelik vahetamist vajas.

Marika jagas muret Oliveri sõbra emaga, kes seepeale enda võsukese asju kontrollima hakkas ja samuti sealt e-sigareti leidis. Selgus, et temagi poeg oli saanud e-sigareti samalt poisilt.

“Ma ei oleks ise osanud kahtlustadagi, et mu pojal võib see olla, sest ta on trennipoiss,” jagas Marika, põhjendades, et e-sigaretist ei jää suitsuhaisu külge. “Olnuks see tavaline sigaret, oleksin tundnud, sest ma ei suitseta.”

Kuna selline leid ehmatas Marikat, paneb ta vanematele südamele, et nad laste tegemiste vastu huvi tunneksid. “Me olime juba varem pojaga rääkinud, et see on kahjulik, ja rääkisime veel. Ta sai aru, mis vea ta on teinud. Aga sellises vanuses tuleb ikka ette, et tahad ennast justkui tõestada,” nentis ema, lootes, et tänu tema loole on ülejäänud lapsevanemad tähelepanelikumad.

Sindi piirkonnapolitseiniku Piret Dreimanni sõnutsi on tema poole pöördunud kolm Pärnumaa lapsevanemat murega, et nende 12aastased lapsed on kätte saanud e-sigareti.

Dreimanni teatel rääkisid lapsed, kellelt vanemad e-sigareti leidsid, et ostsid selle eakaaslaselt, kes oli need hankinud 16aastaselt noormehelt.

Samavanuselistele e-sigarette 30 euro eest vahendanud teismeline andis muu hulgas ühele ostjale kirjavahetuses teada, et tema 17aastaselt sõbralt saab täitevedelikke osta vaid viie euro eest, sest noormees valmistab need kodus ise. Seda, millest noormees vedelikud valmistab ja kui suurt ohtu need kujutada võivad, veel teada pole. “Praeguseks oleme kuulnud juba teisestki noormehest, kes väidetavalt ise kodus täitevedelikke valmistab,” ütles Dreimann, kartes, et kõnealune probleem võib puudutada mitut piirkonda.

“Panen lapsevanematele südamele, et nad pööraksid rohkem tähelepanu sellele, kuidas nende laps vaba aega veedab ja mis asjad tal on,” lausus piirkonnapolitseinik ja soovitas, et kui lapsed suuremat summat küsivad, uuriksid vanemad, milleks seda raha tarvis läheb. “Ja rääkige lastele e-sigareti kahjulikkusest!”

Elektrooniline sigaret on alaealistele keelatud

  • E-sigaret on patareitoitel vahend, mille eesmärk on aurustada kapslis sisalduv keemiline segu ja viia see kasutaja hingamisteedesse. Ained aurustuvad kõrgel temperatuuril. Keemilised segud võivad olla nii nikotiiniga kui ka ilma. Nikotiini sisaldavad e-sigareti vedelikud ei ole tervisele ohutud, kuna nikotiin on ohtlik närvimürk, mis tekitab sõltuvust.
  • Seaduse järgi on alaealistel keelatud e-sigarette omada, müüa ja tarvitada. Seda toodet kasutatakse samamoodi nagu tubakat. E-sigaret kahjustab tervist ning oma magusa maitse ja kohandamisvõimaluste (vedelike segamine, seadme pinge valik) tõttu on seda lihtne reklaamida just noortele.

Allikas: http://www.tubakainfo.ee

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles