Uue kunsti muuseum astub teekonnale lõpmatusse

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu uue kunsti muuseum.
Pärnu uue kunsti muuseum. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Pärnu uue kunsti muuseum avab suvise "Mehe ja naise" järel homme kell 16 oma esimese sügisnäituse, mis võib jääda selles majas viimaseks, sest kui linn või riik õlga alla ei pane, tuleb muuseumil maja 1. oktoobril eraomanikule vabastada.

Muuseumi asutaja Mark Soosaar märkis, et ta siiski loodab ja usub, et see näitus ei jää tema loodud muuseumi luigelauluks, sestap on näituse lõpukuupäevaks märgitud 15. oktoober. Olukorrast tingituna on sügisnäitus saanud oma pealkirjagi "Teekond lõpmatusse", koosnedes viiest omavahel seotud väljapanekust.

Viljandis sündinud ja enda sõnade järgi suurema osa elust Pärnut oma kodusadamaks pidanud Soosaare väljapanek kannab nime "Teekond tundmatusse" ja on kokku pandud valdavalt uue kunsti muuseumi kollektsioonis leiduvatest teostest, kuid sisaldab Soosaare enda loomingutki.

Pärnumaal sündinud maali- ja installatsioonikunstnik Andrus Joonas on lõpetanud Eesti kunstiakadeemia Pärnu kolledži Non Grata ja jäänud truuks oma kodukohale Kõimale. Kunstnikutee algul läinud sajandi lõpul lõbustas ta oma kodust mööda kihutavaid inimesi maanteekunstiga, mis pakub mõtteainet kaasteelistele praegugi.

Joonase väljapanek kannab pealkirja "Teekond", märkimata ära kulgemise algus- ja lõpppunkti. Joonas on lubanud näituse avamisel üles astuda performance’i ehk tegevuskunstietendusega.

Põhja-Osseetias sündinud, EKAs tekstiilikunstnikuks kasvanud ja suurema osa oma elust Pärnus elanud Ludmilla Swarczewskaja "Langevate tähtede otsingul" viib vaataja looja keerulisse ja vastuolulisse hingede maailma.

Eestis sündinud Rootsi maalikunstniku Philiph Luige maalid kujutavad kunstniku loomingu alghetki, üle lõuendi peegelduvat hingevalgust. Sestap on tema väljapaneku pealkiri "Sisemine valgus".

Pärnus sündinud ehtekunstnik Vivian Schotowsky ekspositsioon on väga pidulik, selles elab edasi vana hea hõbe. Kunstniku hingesoojusega loodud sadakond hõbeehet on pärjatud pealkirjaga "Kingitus Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks".

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles