Galerii: Pärnu päästjate arsenal täienes kahe Krõõdaga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Lääne päästekeskuse Pärnu päästekomando saab enda käsutusse kaks uut põhiautot, mis jõuavad päästjate garaaži selle kuu lõpul. Masinad ristiti suure nimekonkursi tulemusena Krõõdaks.

Tänasel päästeautode esitlusel meenutas päästeameti peadirektor Kuno Tammearu, et kui ta 25 aastat tagasi päästjana tööle asus, olid põhiautod Vene päritolu ZIL-130 või Zil-131, kuhu peale ei mahtunud muu päästevarustus kui üksnes mõni kang ja kirves. "Aga vaadake päästeautot nüüd! Suurema osa päästeolukordadest lahendab see auto koos meeskonnaga. Põhiauto on päästjate meeskonnaliige," ütles Tammearu.

Vast soetatud autod, mis mahutavad kuus päästjat, on kahesillaveoga ja parema maastikuläbivusega. Nende sõiduomaduste puhul on pööratud tähelepanu alarmsõiduohutusele. Auto raskuskese on võrreldes vanemate autodega madalamal ja seega on autod alarmsõidul stabiilsemad.

Uued päästeautod hakkavad kandma nime Krõõt, mis valiti välja nimekonkursil.
Uued päästeautod hakkavad kandma nime Krõõt, mis valiti välja nimekonkursil. Foto: Päästeamet

Uutele päästesõidukitele on paigaldatud täisautomaatne Alissoni tüüpi käigukast, mis teeb operatiivsõidu kiiremaks ja ohutumaks. Vanematel masinatel on robotkäigukast, mis ei ole ekstreemsetes tingimustes nii töökindel. Põhiauto mootorivõimsus on 400 hobujõudu.

Äsja soetatud masinatel on tipptasemel päästevarustus. Neil on peal võimas pump vahudoseerimisseadmega. Pump on manuaalne, mis muudab selle töökindlaks. Autode veepaak on 2800 liitrit ja masinad on kõrgema külmakindlusega.

Uutel autodel on oma ilmajaam, portatiivsed hüdraulilised lõikemehhanismid, pneumaatilised tõstepadjad, elektrigeneraator, voolikuliinid, käsiredelid, sisepõlemismootoriga ja elektrilised töövahendid.

Pärnu senised põhiautod, mis kandsid nime Barbara, saavad endale Häädemeeste ja Vastseliina päästekomando.

Päästjate uutele põhiautodele otsiti avalikul konkursil kõlavat naisenime. Laekus umbes 1100 pakkumist. Otsustati, et päästeautod hakkavad kandma nime Krõõt.

Konkursil osalejad märkisid, et tegemist on ilusa juubelikingitusega Eesti Vabariigile. Anton Hansen Tammsaare "Tõe ja õiguse" Krõõt on leidnud kindla koha Eesti inimeste südames. Eelmisel sügisel korraldati "Tõe ja õiguse" lemmiktegelase valimine, mille võitis ülekaalukalt Krõõt.

Päästeamet muretses 46 uut põhiautot Euroopa Liidu Ühtekuuluvusfondi toel. Autod maksid 27,8 miljonit eurot, millest 23,6 miljonit eurot tuli ühtekuuluvusfondist ning 4,2 miljonit eurot ehk 15 protsenti kogusummast tuli Eesti riigieelarvest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles