Juhtkiri: Valimisliitude tulevärk

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Pärnumaa valimisringkondadest kujunenud esmane mulje ütleb, et valimisliidud on esitanud üsna tüsedad nimekirjad, erakonnad mitmel pool vaid markeerivad oma kohalolu ja osalemist, pakkumata seejuures arvestatavat konkurentsi.

Kihnus on valimised võitnud nagu neli aastat tagasigi vallavanema valimisliit Parem Kihnu, kellele üksildane üksikkandidaat pole probleem. 15. oktoobril tuleb asjade seis ainult vormistada. Naljaga pooleks: monarhia kroonisakid juba paistavad!

Häädemeestel on pildilt kukkunud Isamaa ja Res Publica Liit, Tahkurannas on oma nimekirjaga kadunud Reformierakond.

Põhja-Pärnumaa nimekirjas pole sotse ega Reformierakonda, küll on esindatud peale Keskerakonna veel Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE).

Pärnumaa elu hakkavad valimiste järel suunama volinikud valimisliitudest.

Lääneranna valla moodustanud kaks Pärnu- ja kaks Läänemaa valda on lõimunud kahte suurde valimisliitu. Kadunud on oma nimekirjaga sotsid ja lisandunud jõuliselt EKRE.

Tori vallas on Keskerakond pannud välja kõige pikema nimekirja, aga siin pole midagi imestada, sest Tori, Are ja Sauga vallas on erakond varemgi valimistel osalenud ja Sindi linnas ollakse võimul. Uustulnukast EKRE nimekirja pikkus avaldab muljet.

Saardest on kõige enam üksikkandidaate, koguni kolm! Osalevad samad valimisliidud mis nelja aasta eestki, uus on valimisliit Oma Kodu. Napilt on esindatud Keskerakond, kuid EKRE tuleb esimest korda välja üheksa kandidaadiga.

Muutunud haldusjaotusega Pärnumaa elu hakkavad valimiste järel suunama volinikud valimisliitudest. Erand võib olla üks vald, aga valdavalt on erakondadel Pärnumaa omavalitsustes taustatantsija roll.

Kõige tähtsam, et inimesed valiksid volikogudesse need kohaliku rahva esindajad, keda võib usaldada ja kes soovivad kaaskodanike elu vallas edendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles