Veenilaiendid kimbutavad iga neljandat inimest

Teele Talve
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varikoos võib avalduda eri raskusastmega. Lihtsamal juhul tekivad jalgadele peenikesed ämblikveenid, mis on esteetilist laadi probleem. Haiguse progresseerudes ilmuvad klassikalised veenilaiendid, võivad tekkida tursed ja nahakahjustus.
Varikoos võib avalduda eri raskusastmega. Lihtsamal juhul tekivad jalgadele peenikesed ämblikveenid, mis on esteetilist laadi probleem. Haiguse progresseerudes ilmuvad klassikalised veenilaiendid, võivad tekkida tursed ja nahakahjustus. Foto: shutterstock.com

Kuu aja eest oma 30. sünnipäeva tähistanud Reet märkas veenilaiendeid esimest korda juba kümme aastat tagasi. “Töötasin pikki tunde jalgadel ja ehk oli mul eelsoodumuski, sest suguvõsas esineb seda teistelgi,” jutustab naine, kes haiguse tõttu lühikeste seelikute kandmist väldib.

Aastaid poes 12tunniseid tööpäevi teinud Reeda sõnutsi paistavad põlvetagused tumedad veenilaiendid tema heledal nahal hästi silma. “Mõni neist turritab juba väljapoole,” kurdab ta. Kuigi õhtuti teevad jalad Reedale valu, järgib ta sellest hoolimata aktiivset eluviisi.

Veenilaienditega on Reet arstile pöördunud. “Öeldi, et operatsiooni praegu veel vaja ei lähe,” meenutab ta. Sobiva lahendusena nähti vahusüste ehk vahtskleroseerimist. Selle käigus süstitakse veeni aine, mille toimel tõmbub veen kokku. Kas Reet protseduuri läbida tahab, ta veel otsustanud ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles