Täna avati uus metsaregistri infosüsteem

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvuti.
Arvuti. Foto: Peeter Langovits

Täna avati metsaregistri infosüsteem, kus on metsaomanikul varasemast mugavam esitada metsateatisi ja saada ülevaade metsakaitse- ja metsauuendusekspertiisidest. Samuti näeb infosüsteemist kinnistuga seotud looduskaitselisi piiranguid.

Keskkonnaameti teatel on metsaregistri eesmärk koguda ja säilitada andmeid metsa paiknemise, pindala, tagavara, kasutamise ja seisundi kohta. Metsaregistris hoitakse nii metsainventeerimise kui metsateatiste, keskkonnaametnike välitööde, metsauuendus- ja metsakaitseekspertiiside andmeid.

Metsaregistri metsaportaal on mõeldud avalikkusele kasutamiseks Eesti metsade kohta info saamiseks ning metsakorraldajatele ja metsaomanikele riigiga suhtlemiseks. Vastne infosüsteem võimaldab oma metsaga seotud asjaajamistel silma peal hoida, esitada riigile taotlusi ja püsida kursis menetluse seisuga.

Kui varem asusid metsaregistri avalik veebiteenus, e-metsateatise teenus ja metsa inventeerimisandmete edastamise teenus eri portaalides, on nüüd kõik ühes veebirakenduses. Vanasse metsaregistrisse talletatud teave kanti üle uude süsteemi.

E-metsateatist esitades on nüüdsest menetlus kiirem ja ära jääb väljatrüki postitamisega seotud aja- ja ressursikulu. Metsaomanik saab teatise esitada ja selle menetlust ning registreeringut jälgida portaalis.

Uudsena võetakse kasutusele süsteemisisene volitamine ehk metsaomanikul avaneb võimalus volitada juriidilisi ja füüsilisi isikuid oma andmeid täisulatuses vaatama, alla laadima ja vajaduse korral metsateatisi esitama.

Metsaportaali saavad vaatamiseks kasutada kõik huvilised, kuid metsateatiste esitamiseks ja oma metsa andmete täisulatuses vaatamiseks tuleb ennast tuvastada ID-kaardi või mobiil-ID abil. Turvalisuse tagamiseks logitakse kasutajate tegevus infosüsteemis.

Äsja avatud keskkonna aadress on register.metsad.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles