Sõnajalgade tuulepargi plaan jooksis Pärnumaal rappa

Martin Laine
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik

Juba ligemale kümme aastat on Andres Sõnajala juhitud ettevõte Eurowind osaühing soovinud Saugasse rajada tuuleparki. Vald soovitas lõpuks tuulikud püstitada Nurme rappa, kuid see pole tegelikult arvukatel põhjustel võimalik.

29. augustil andis Sauga vallavalitsus välja korralduse, millega keelduti Nelja Energia aktsiaseltsile ja Eurowindile projekteerimistingimusi andmast. Seejuures leidus argumente pargi rajamise vastu väga palju.

Peamine põhjus oli turbamaardlate vastuseis. Turvast kaevandavad AS Nurme Turvas ja OÜ ASB Greenworld andsid vallale teada, et nemad tuulikutega ei nõustu, kuna see piirab nende õigusi.

Näiteks jäänuks kavandatav park osaliselt turbamaardlate alale ja kaevandajate hinnangul saaks tuulikud rajada alles siis, kui maavara ammendub. Kuid Nurme rabas jagub turvast kaevandamiseks aastakümneteks.

Vald asus nõudma, et tuulepark tuleb rappa viia, kus ei pidavat olema ühtegi takistust. Andres Sõnajalg

Väidetavalt on tuulikute rajamise korral kaevandada keerulisem ja ehitusega segunevad erinevad turbakihid, muutes maavara kasutuskõlbmatuks. Selle argumendiga nõustus keskkonnaamet, mis jättis samuti tuulepargile kooskõlastuse andmata.

Sauga ehitusnõunik Kristjan Kullerkan nentis, et seega on tuuleparki rajada küll võimalik, aga mitte lähiaastate jooksul.

Sõnajalg nimetab tuulepargi vastu esitatud argumente demagoogiaks. Tema sõnutsi saab tuuleparki ehitada nii, et see pinnast ei riku. «See on kulukas töö, aga täiesti võimalik,» täpsustas ta. Eurowindi juhataja väitel on Euroopas tuuleparke mitu korda turbarappa ehitatud.

Tuulepargi püstitamisega ei nõustunud kaitseministeeriumgi, mille hinnangul takistaksid tuulikud õhuseireradaritel objekte avastamast. Vastu oli lennuametki, tuues põhjuseks Pärnu lennuvälja ümberehitamise: senikaua kuni pole analüüsitud pargi mõju tulevasele lennuliiklusele, ei saa kooskõlastust anda.

Sõnajalg isegi oli Nurme raba suhtes pessimistlik. Nimelt pakkus tuulikute rappa ehitamise vallavalitsus. Eurowindi pikaajaline plaan oli park rajada hoopis Urge külla.

Sõnajalg täpsustas, et Eurowind oli juba sõlminud lepingud 40 maaomanikuga, kes saanuks tuulepargist renditulu teenida. «Vald asus nõudma, et tuulepark tuleb rappa viia, kus ei pidavat olema ühtegi takistust, ei keskkonnaalast ega sotsiaalset,» rääkis ettevõtja.

Kullerkan väitis, et vald mingeid lubadusi pole andnud. Tema sõnutsi oli Nurme raba Pärnumaa tuuleenergeetika teemaplaneeringu järgi üks võimalikke tuulepargialasid. Selle planeeringu järgi sai vallavalitsus vaid nentida, et Urgele ei saa tuuleparki kuidagi rajada.

Ehitusnõunik on isegi seisukohal, et tuuleenergia peaks olema tulevik, kuid praegu pole midagi parata: Saugas ei paista tuuleparkidele sobivat kohta leiduvat.

Sõnajala sõnade kohaselt on ametnikud mitu korda kinnitanud energeetikaettevõtjatele, et Pärnumaale saab püstitada mahukaid tuuleparke, kuid tema väitel on seni samad ametnikud tuuleenergiale vastu seisnud.

Eurowind plaanib tuulikute rajamist mujalgi Pärnumaal. Üks piirkonnavariante on Tootsi ja teine Halinga vallas Lavassaare turbaväljadel. Sõnajalg nentis, et samalaadsed probleemid nagu Nurme raba puhul võivad nüüd tekkida Lavassaareski.

Selle kõige juures jäi ettevõtja optimistlikuks ega kavatse senistest takistustest hoolimata tuuleparkide planeerimist Pärnumaale ja Saugasse katki jätta. «Midagi võimatut ei ole, tuleb lihtsalt leida lahendused,» arvas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles