Juhtkiri: Vähem valikut

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Tänases Pärnu Postimehes saab iga lugeja pilgu üle lasta valimisnimekirjadest. Pärnu maakonnas soovib vallavolinikuks saada 836 kandidaati, laienenud Pärnu linnas läheb loosi 39 linnavoliniku kohta, mida ihaldavad 216 kandidaati valimisringkonnas nr 1 (Pärnu) ja 93 kandidaati valimisringkonnas nr 2 (Paikuse, Audru, Tõstamaa).

Kõigepealt võib muidugi proovida ära märkida need kandidaadid, kelle kohta on varasemast ajast midagi teada. Teisisõnu: need nimed ütlevad midagi.

Pärnus üritab pildile jääda Toomas Kivimägi valimisliidust moodustunud valimisliit Pärnu Ühendab. Isamaa ja Res Publica Liit ning Keskerakond on linnas väljas võrdse seltskonnaga, kuid valimisringkonnas nr 2 on IRL Keskerakonna suhtes selges ülekaalus.

Linnale teeb panuse Reformierakond. Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) ootused Pärnus on lausa taevakõrgused. Muide, 2009.–2017. aasta kohalikel valimistel osalejate võrdluses on EKRE ainus, mis 15. oktoobriks on kõvasti liikmeskonda ja nimekirja pikkust kasvatanud.

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) ootused Pärnus on lausa taevakõrgused.

Võib tunduda üllatav, kuid IRLi ja Keskerakonna nimekirjad on võrreldes kahe varasema korraga üksjagu lühemad ning sotsidel ja Reformierakonnal on kandideerijaid järsult vähem. Valimisliidud on Pärnu linnas seegi kord esindatud, kuid suurerakondade surves on nende väljavaated volikogus tegijaks osutuda üsna küsitavad.

Põgus pilguheit räägib sellest, et kandidaatide hulgas leidub küllalt palju neid, kes õnnestunult kandideerinud varemgi. Järelikult peaks omavalitsuslikku kogemust neis nimekirjades olema üksjagu. Seda kogemust läheb tänavu sügisest tublisti vaja, sest kui nelja aasta eest ajas iga vald oma asja, siis nüüd on sellest saanud mitme valla ühisasi.

Kui nimed võrreldud, peaks ette võtma kandideerijate lubadused. Kõigile (neilegi, kes arvutiga sinasõbrad ei ole, ehk valdavalt eakamatele) kättesaadava valimisprogrammi on Pärnu Postimehes avaldanud ainult Reformierakond. Õnneks on ülejäänutel veel aega selgitada, kuidas järgmise nelja aastaga õnn õuele tuuakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles