Pisitütre sukkpüksid viisid oma kaubamärgini

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
“Kuidas tundub?” näib Reene Leas küsivat kihnuaineliste vast valminud põlvikute kohta Airi Brandtilt (vasakul) ja Merike Liidemaalt, kes koos tegutsevad Kihnu manufaktuuris.
“Kuidas tundub?” näib Reene Leas küsivat kihnuaineliste vast valminud põlvikute kohta Airi Brandtilt (vasakul) ja Merike Liidemaalt, kes koos tegutsevad Kihnu manufaktuuris. Foto: Mailiis Ollino

Rootsis elav ja töötav Airi Brandt tahtis pisitütrele puuvillaseid sukkpükse, mille muster pidi olema kihnupärane, sest naise juured on Kihnus. Sellest vajadusest algaski Kihnu manufaktuuris laste sukkpükste tootmine kaubamärgi Kihnu Collection all.

Pisipreilile kootud valgeid sukkpükse kaunistas Kihnu mustri triip ja tallad olid kummitäpitatud, et kandja põrandal liugu ei laseks. Lisandusid järgmised suurused ja plaanis on juba täiskasvanutegi sukkpüksid. Vaheetapina jõudsid augusti keskel müüki mitmevärvilised põlvikud, mida hüppeliigese kohal kaunistab Kihnule omane muster.

Osaühing Kihnu Manufaktuur on tegutsenud tosin aastat, kuid Kihnu Collectioni looja on Airi Brandt, kes Tallinnas elava õe Merike Liidemaaga arendab kaubamärki. Laose talu perenaine Reene Leas tegeleb põhiliselt autentse Kihnu käsitööga. Kolmik on tuttav lapsepõlvest ja laiendab turgu omapäraste, kuid kodusaare mustreid järgivate toodetega.

Merike Liidemaa jutu järgi alustas ta käsitööl põhinevat ettevõtet Reene Leasega kodutekstiilist. Naised lõksutasid telgi, kudusid naturaalsest villasest lõngast padja- ja vaibakangast. Padjad olid hästi suured, kaunistuseks Kihnu käise- ja tanutikandi motiivid, sisemise padja täiteks Kihnu lambavill. Selliseid patju kui stiliseeritud kunstiesemeid rändas laia ilma riigi tippkülaliste kingitusena ja ühe kinkis omaaegne välisminister Urmas Paet USA välisministrile Hillary Clintonile.

Tõsi on seegi, et kihnlane võib minna mis tahes ilma otsa elama, aga Kihnu on ikka südames. Airi Brandt

“Tahtsime Kihnu kultuuri väljapoole viia ja teha tänapäevasemaks, aga siis olid mul endal väikesed lapsed ja teised tegemised. Manufaktuuri sildi all viisime ainult Kihnu käsitööd müüki Tallinna, kuni tuli mängu minu õde Airi, kes tahtis lapsele villaste sukkade asemel puuvillaseid sukkpükse,” pajatab Liidemaa.

Õepaar ja Reene Leas kinnitavad nagu ühest suust, et Kihnu mustrite varasalv on hea idee korral jätkusuutlik ja ammendamatu, sest siin luuakse endiselt mustreid, selmet üksnes kopeerida neid vanadelt esemetelt.

Foto: Mailiis Ollino

“Tõsi on seegi, et kihnlane võib minna mis tahes ilma otsa elama, aga Kihnu on ikka südames. Nii pöördub ta võimalusel jälle Kihnu tagasi, sedä muõdi ond sie meitega kua,” kinnitab Airi Brandt.

Kaugus ei takista tööde jagamist, kuid lähtub kolmiku oskustest, eelistustest ja periooditi võimalustestki. Algusaastatel tegeles Leas Kihnu eheda käsitöö mandrile toomise ja turustamise, tellimuste ja kirjatööga. Liidemaa kujundas patju-vaipu ja lahendas tootmisküsimusi. Hiljem lisandunud Brandt andis nõu ja aitas majandada, kuni lõi maailma pürgiva kaubamärgi Kihnu Collection ja arendab nüüd seda jõudumööda koos õega. Leas on endiselt autentse käsitöö “müügimees” ja abistab nõu-jõuga. Manufaktuuri tootmisnõupidamisi peetakse interneti ja nutitelefoni vahendusel.

Kihnu manufaktuur teeb koostööd ettevõttega Kihnu Puukoi, mida juhib Enno Tšetšin, kelle kojas on valmistatud näiteks lipsude kinkekarbid. Koostööd kodusaare puutöömeistriga lubavad naised jätkata. Lipse, kikilipse, sukkpükse valmistavad manufaktuuri tellimusel eri firmad.

Tooteid mõtleb Brandt võõrsil välja Kihnu käsitöö väärtustamise ja Eesti disaini aussetõstmise soovist, aga teda innustab praktiline vajaduski nagu sukkpüksid ja põlvikud tütrele või troi mustriga lips pojale. “Poeg tahtis, et ma talle ka midagi teeks, sest õde oli ju sukkpüksid saanud,” selgitab Brandt. “Aga vahel on ostjad oma küsimustega uute toodete loomiseni juhatanud, näiteks nelja värvi Kihnu sokimustriga põlvikud täiskasvanutele ja lastele ning troi ankrumustrist inspireeritud lipsud ja kikilipsud väikestele ja suurtele.”

Kihnu tantsu päevaks valmisid Kihnu Collectioni uudistootena põlvikud.
Kihnu tantsu päevaks valmisid Kihnu Collectioni uudistootena põlvikud. Foto: Mailiis Ollino

Liivi lahe suurimat saart väisanud Balti riikide peaministritele kinkisid võõrustajad Kihnu Collectioni elegantsed lipsud, mis on pakendatud Kihnu Puukois valmistatud puidust kinkekarpi.

Kihnu abivallavanem Taivi Vesik lisab, et Kihnu mustritega sukkpükse näeb ta sageli lastel jalas. “Kihnu manufaktuur teeb koostööd kohalike käsitöömeistrite ja ettevõtjatega, nende tootevalik on küllaltki lai ja kollektsiooni turustatakse saare peal ja laias maailmas,” märgib abivallavanem, kelle tööülesanne on ettevõtluse ja turismi arendamine.

OÜ Kihnu Manufaktuur

  • Asutatud 6. veebruaril 2004.
  • Tegevusaadress Laose talu Lemsi külas.
  • Juhatusse kuuluvad Merike Liidemaa ja Reene Leas.
  • Krediidiinfo andmetel on osaühingu põhitegevus kangaste, kodutekstiili ja õmblustarvikute hulgimüük.
  • Teeb koostööd Kihnu käsitöömeistrite ja ettevõtjatega.
  • Manufaktuuri liikme Airi Brandti algatusel on välja arendatud kaubamärk Kihnu Collection, et väärtustada Kihnu käsitööd, mustreid ja Eesti disaini väljaspool koduriiki.

Andmed: Pärnu Postimees

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles