Pärnu jõel avatakse kalarändeks Vihtra ja Jändja pais

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu jõgi Vihtras.
Pärnu jõgi Vihtras. Foto: Urmas Luik

Täna sõlmisid keskkonnaagentuur ja AS Terrat lepingu, et alustada Pärnu jõel Vihtra ja Jändja paisu projekteerimis-ehitustöödega.

Vändra vallas asuv Vihtra pais ja Türi valda jääv Jändja pais avatakse vee-elustiku mõlemasuunaliseks vabaks rändeks.

Keskkonnaagentuuri teatel oli tegemist riigihankega, mille käigus otsiti lepingupartnerit, kes koostaks mõlemal paisul rändetee avamise kohta tehnilise tööprojekti ja teeks projektijärgsed ehitustöödki.

Hanke võitnud Terrat on tööks komplekteerinud meeskonna, kuhu kuuluvad kogenud ja hinnatud vesiehitiste projekteerijad ja ehitajad. Peale selle sõlmiti leping AS Infragate’iga, mis hakkab ehituslepingu üle tegema FIDIC-inseneri ja omanikujärelevalvet.

Töövõtja ülesanne on koostada ja ehitada Vihtra ja Jändja paisule kalade üles- ja allavoolu rännet tagav tehniline lahendus. Vihtra paisu puhul kujundatakse praegu voolusängis paisuvare ümber kärestikuks. "Eesmärk on, et ehitustööde järel Vihtra külakeskuse taga jalutades ei oskaks arvatagi, et kunagi on jõesängis pais asunud," selgitas keskkonnaagentuuri projektijuht Külli Tammur.

Jändjal paisutus säilib, kuid paisu keskele rajatakse rampkärestik, mille kaudu kalad edaspidi liikuma pääsevad.

"Jändja paisul paneb ehitajad proovile asjaolu, et tegemist on mälestisega, mis on muinsuskaitse all. Seetõttu tuleb erilise hoolega jälgida, et kaitsealused ehitised säiliksid, kuid kalad saaksid rännata oma elupaikadesse ja kudealadele," rääkis Tammur. "AS Terratil on aega oma tööd teha 28 kuud, kuid soodsate ilmaoludega on võimalik tööd kindlasti kiiremini lõpetada."

Jändja ja Vihtra paisu avamine mahub projekti "Pärnu jõestiku elupaikade taastamine". Sama projekti raames avatakse kalarändeks Sindi pais ja veel kümmekond väiksemat paisu Pärnu jõestikus. Sindi pais on Pärnu jõel esimene rändetakistus ja plaanide kohaselt algavad seal ehitustööd 2018. aastal.

Projekti kaasrahastatakse Euroopa Liidu ühtekuuluvusfondist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles