Galerii: sügisvihm ajas Soomaal jõed üle kallaste

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Septembrikuine vihmasadu on kergitanud Soomaa jõgede veetaset sedavõrd, et luhaheinamaad on üle ujutatud ja sealsed matkakorraldajad sätivad praegu kanuusid korda, et huvilistele kuulsat viiendat aastaaega näidata.

Riigi ilmateenistuse andmetel ulatus täna Halliste jõel Riisa mõõtejaamas vesi 184 sentimeetrit üle kokkuleppelise nulli. Viimase ööpäevaga tõusis vesi 25 sentimeetrit. Navesti jõel Aesoo veemõõdupunktis pandi kirja 28sentimeetrine ööpäevane veetõus.

Suvised ja varasügisesed üleujutused ei taba Soomaad sugugi igal aastal. Eelmisel aastal hakkas vesi jõgedes tõusma augusti lõpus ja tipphetkel küündis vesi Riisal 229 sentimeetrit üle nullpunkti. Enne seda olid suvised üleujutused Soomaal 2008. ja 2004. aastal.

Soomaa matkakorraldaja Aivar Ruukel rääkis, et mullu augusti üleujutus oli suvistest veetõusudest Soomaa rahvuspargi 23aastase ajaloo ulatuslikem. Praegune tõus rihib pea sama tulemust.

Koos Ruukeliga Soomaal tegutsev Kaspar Leppik lisas, et suurem veetõus algas selle nädala alguses. "Eelmistel nädalatel sadanud vihm hakkab nüüd Soomaa maastikele mõjuma ja vesi valgub tasapisi Sakala kõrgustikult alla," selgitas ta.

Kui Halliste jõe ääres Tõramaa puisniidul võis veel paar päeva tagasi silmata haljaid rohumaid, siis nüüd on pea terve niit kattunud sillerdava veekihiga.

Soomaa matkakorraldajad teatasid, et nädala lõpus on oodata kanuusõitu üleujutatud luhtadel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles