Juhtkiri: Tiivuline mõte

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Vaevalt oskas Tartu ülikooli Pärnu kolledžis töötav Mari Suurväli arvata, et 2009. aastal tekkinud mõte väärikate ülikoolist saab sellised tiivad, nii et praegu ei taha osaleda soovijad enam tavalisse saali ära mahtuda. Kui 2010. aastal alustati Pärnus ja Tartus, siis ajapikku on idee leidnud teostamist veel Tallinnas, Kuressaares, Narvas, Türil, Valgas ja Keilas.

Ülikooli programmis on loengud ja seminarid, praktilised ja silmaringi laiendavad teemad. Kui algul taheti pakkuda elus kaasaskäimist üle 50aastaste vanuserühmale, siis nüüd leidub kuulajate seas nii 60seid kui 90seid. Noorematel aitab nime kirja saada vaid kiirem ühendusevõtmine ja endast meldimine.

Tartus esines väärikate ülikooli avaloenguga president Kersti Kaljulaid. Riigipea teine kõnelemine väärikate ees pärast Toomas Hendrik Ilvest 2013. aastal näitab, et Kadriorus osatakse hinnata väärikate soovi olla eluga kursis. 2015. aastal tunnistati väärikate ülikool aasta õpiteoks.

Eakate puhul tuleb enamaks kui sotsiaalvõrgustik väärikate ülikooli tunnistada.

Eakate puhul tuleb enamaks kui sotsiaalvõrgustik väärikate ülikooli tunnistada.

Eks suhtlemine omaealistega ja võimalus näha, kuulata ja küsida tarkadelt inimestelt ole sügistalvel päris teretulnud. Pärast loengut jätkub tuttavatega arutamisainet kauemakski.

Väärikate ülikool on nakkav. Sellest võib sattuda sõltuvusse. Nagu Mari Suurväli Pärnu Postimehele ütleski: väärikate ülikoolil läheb üheksas aasta, mõni on läbinud magistrantuuri ja teel doktorantuuri. Ainuüksi tunnistuse saanute arv – umbes 3500 inimest – on Pärnu kohta muljet avaldav. Rääkimata neist, kes on kuulanud mõnda loengut, kuid pole mallanud läbida kogu õppeaastat.

Tänavu oli õppeaasta algus Pärnus mõnevõrra eriline. Viimast korda astus väärikate ette maavanem. Seoses Eesti Vabariigi juubeliga teostub väärikate üks mõtteid: ilmub raamat 100 retseptiga vanaema ja vanaisa sahvrist.

Esinemine väärikate ülikoolis ei too kõnelejale midagi kaukasse. Ometi naljalt ära ei öelda, sest auditoorium on tähelepanelik, nutikas, uudishimulik ja tänulik. Teatakse, keda tahetakse rääkima. Väärikate ülikoolil on pikk elu ees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles