“Kõik, mida ma nooruses tahtsin, on saavutatud”

Anete Kruusmägi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Laanemaa avas oma näituse absurditeatri etenduse laadse performance’iga, mis kujutas läbilõiget klassiku elust. Kunstnik luges luuletusi, laulis ja tagus šamaanitrummi. Laanemaa krooniti Eesti kunsti kuningaks.
Tõnis Laanemaa avas oma näituse absurditeatri etenduse laadse performance’iga, mis kujutas läbilõiget klassiku elust. Kunstnik luges luuletusi, laulis ja tagus šamaanitrummi. Laanemaa krooniti Eesti kunsti kuningaks. Foto: Alar Raudoja

Vanameister Tõnis Laanemaa näitus Pärnu Endla teatrigaleriis kannab pealkirja “Kunst – minu elu”. Kui uurin tuntud graafikult ja maalijalt, kuidas ta oma graafikanäituse pealkirja mõtestab, räägib mees mulle oma lastest.

Esimesest abielust on Laanemaal poeg, kellest sai disainer. Tema poeg omakorda läks õppima arhitektuuri ja temalgi on nüüd kaks poega, noorem neljakuune. See teeb Laanemaast vanavanaisa.

Teisest abielust on tal tütar Mari-Liis, kellele isa andis värvipliiatsid kätte juba 11kuuselt. Praegu teeb tütar mandalaid ja on Tallinnas näituse “Piparkoogimaania” eestvedaja. Ühest tema lapsest, pojast, sai tantsija. Põlvkondi pidi rändav kunstipisik annab näituse pealkirjale hoopis teise mõõtme. Tõnis Laanemaa elutöö pole ainult kunstiteosed, vaid üleskasvatatud lapsedki, kes isa eeskujul on end loomingule pühendanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles