Praegused ja kunagised kurjategijad soovivad Pärnumaal volikokku (1)

Martin Laine
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik, shutterstock.com

Peksmised, kelmused, ulatuslikud maksupettused, vargustele kaasaaitamised ja hulk kriminaalses joobes rooliistumisi – nii mõnegi Pärnumaa omavalitsuse volikokku kandideeriva isiku teod kardavad valgust.

Kehtiv kriminaalkaristus kohaliku omavalitsuse volikokku kandideerimisele erilisi piiranguid ei sea. Ainuke nõue on, et inimene ei tohi valimiste ajal vangis istuda.

Pärnu Postimees leidis nii mõnegi rahvaesindajaks soovija, kes vanglakaristusest hiljuti napilt pääsenud on.

Näiteks kandideerib Häädemeestel IRLi nimekirjas volikokku Asso Merirand, kelle Pärnu maakohus mõistis mullu suvel süüdi omastamises.

Ma loodan, et mind ei valita. Margus Kaasik

Süüdistuse järgi liisis Merirand sõiduauto BMW 745I, ütles liisingulepingu kohe üles, ent autot ei tagastanud. Proovis selle hoopis maha müüa ja nii tulu teenida. Karistuseks mõisteti talle kuus kuud tingimisi vanglakaristust 18kuise katseajaga. Ühesõnaga: tema katseaeg jätkub.

Merirand selgitas juhtunut nii, et tal on oma teo pärast häbi ja ta soovib eluga edasi minna. Lisades, et peagi peaks katseaeg läbi saama. Küsimusele, miks ta soovib volikokku pääseda, vastas ta: “Lihtsalt tuli selline plaan”.

IRLi Pärnumaa piirkonna esimees Andres Metsoja kommenteeris, et kandidaadi kohta tehti küll taustauuring, kuid kõnealune karistus välja ei tulnud. “Usun, et kui see oleks meile varem teada olnud, oleksime oma nimekirja kokku pannes teistmoodi käitunud,” nentis ta.

Alles hiljaaegu kuriteos süüdi mõistetud Arvet Berg aga kandideerib Saarde vallas enda valimisliidus. 15. mai õhtul põhjustas ta, olles autoroolis kahepromillises joobes, Saarde vallas liiklusõnnetuse ja sõitis kraavi. Õnneks keegi viga ei saanud. Pärnu maakohus mõistis Bergile augustis kuus kuud tingimisi vanglakaristust.

“Miks see peaks takistus olema?” küsis ta ajakirjanikult, kui too juhtunu kohta uuris. “Hobune komistab nelja jala pealtki.” Berg osaleb valimistel enda sõnutsi seetõttu, et tahab paljastada võimaliku korruptsiooni Saarde vallas.

Keskerakonna Pärnumaa piirkonna esimees Marko Šorin möönis, et enne valimisi tekkis dilemma, kas lubada kandideerida inimesel, kel minevikus aegunud vägivallakuritegu. Toona otsustati, et inimest nimekirja ei võeta, vältimaks skandaale.

Ometi figureerib Toris Keskerakonna nimekirjas ettevõtja Margus Kaasik, kes kümme aastat tagasi mõisteti kriminaalkorras süüdi, kuna aitas suurt kogust varastatud kraami hoida ja müüa. See kuritegu on nüüdseks aegunud, kuid aegunud pole tänavu saadud järgmine kriminaalkaristus: aprillis mõistis Pärnu maakohus Kaasiku süüdi, kuna mees avastati ATV roolist 2,5promillises joobes. Purjuspäi sõidukijuhtimise eest sai ta kuus kuud tingimisi vanglakaristust kahe aasta ja kuue kuu pikkuse katseajaga.

“See on kahetsusväärne. Ise ma purjuspäi rooliistumisest kohe üldse aru ei saa,” tõdes Šorin uudist kuuldes.

Mis veel parem: kandidaat sai enda valimistel osalemisest teada ajakirjaniku käest. “Ma loodan, et mind ei valita,” ütles Kaasik.

Äsja kuritegudes süüdimõistetuid Pärnu Postimees rohkem ei tuvastanud, kuid leidis palju selliseid kandidaate, kes üle viie aasta tagasi hämaraid tegusid toime pannud. Nende nimed otsustas toimetus avaldamata jätta.

Üks EKRE Pärnu linna kandidaate mõisteti näiteks 2013. aastal süüdi ulatuslikus maksupettuses. Tema ja kaasosaline võltsisid aastaid maksudeklaratsioone, pettes riigilt nõnda välja 270 000 eurot. Karistuseks mõisteti talle kuus kuud vangistust kolmeaastase katseajaga.

Teine EKRE kandidaat Pärnus on karistatud elu jooksul kriminaalkuritegude eest lausa seitsmel korral, kuid need jäävad samuti ammusesse aega, mistõttu ta ise selgitab neid noorusrumalusega.

Kõnealusele volikokku pürgijale tuli üllatusena, et viimane neist karistusest on kõigile nähtav: üheksa aastat tagasi varastas ta Pärnu kiriku koguduse annetuskastidest korduvalt raha. “Enam ma sellist elu ei ela,” avaldas ta. Mehel soovitati kandideerida, kuna tal on enda väitel palju kontakte, mis võiksid teda volikokku aidata.

EKRE Pärnumaa piirkonna esimees Helle Kullerkupp tõdes, et taustauuringut küll tehakse, kuid kehtivaid karistusi Pärnu kandidaatide puhul neile silma ei jäänud. Üldjuhul toimib tema sõnutsi põhimõte, et kehtiva kriminaalkaristusega inimesi vastu ei võeta. EKRE esimees Mart Helme lisas, et kõigi kandidaatide taustauuringuks ei piisa erakonnal vahendeid.

Kullerkupp kommenteeris, et karistatud Pärnu kandidaatide puhul võis olla tegu noorusest tingitud rumalusega. “Mõnikord satutakse valesse seltskonda,” lausus ta.

Nooruse lolluse taha saab pugeda mõnigi eri valimisliidu nimekirjas kandideerija, kelle teod jäävad vähemalt seitsme aasta taha: üks Pärnu linna teise ringkonna kandidaate hammustas politseinikku, Põhja-Pärnumaal volikokku sooviv mees lohistas kümne aasta eest sõpradega ohvrit trepist alla ja mööda maad ning peksis teda jalgadega korduvalt näkku. Lääneranna kandidaadi kodunt avastati üheksa aastat tagasi terve hulk ebaseaduslikke relvi. Peagi astub Pärnu maakohtu ette Saardes volikogu kohta taotlev mees, keda süüdistatakse vägivallas ja avaliku korra raskes rikkumises. Kõik need inimesed kinnitavad, et tegu oli ühe korra eksimusega.

Šorin tõdes, et sellised näited on keerulised, sest kindlasti ei saa juba karistuse kandnud inimest karistada teist korda. Samuti on igaühel õigus demokraatiasse panustada.

Helme kinnitas, et põhimõtteliselt ei kiida erakond paturegistriga inimeste kandideerimist heaks, kuid möönab, et kõigile inimestele kehtivad võrdsed võimalused. “Kindlasti on aga andestamatuidki kuritegusid,” tunnistas ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles