Paruni lapselaps laulis puhtas eesti keeles

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taali mõisa viimase omaniku lapselaps Christine Steinbrück (paremal) kirjutas pühenduse Tori kirikukihelkonna raamatusse, mida lehitseb perenaine Marika Tamm.
Taali mõisa viimase omaniku lapselaps Christine Steinbrück (paremal) kirjutas pühenduse Tori kirikukihelkonna raamatusse, mida lehitseb perenaine Marika Tamm. Foto: Urmas Luik

Taali mõisa ees autost välja astunud Christine Steinbrücki silmad läksid veekalkvele, kui ta silmitses oma vanavanematele kuulunud häärberi ja selle ümbrust, sest siin möödus nüüd üle 90aastase proua lapsepõlv. Aga mõisa viimase omaniku Wilhelm Iwan Baron Stael von Holsteini lapselapsel oli põhjust rõõmustadagi, sest häärberi säilinud osa on eraomandis ja esinduslikult restaureeritud.

“Minu ema elas siin majas ja vanaisa ja vanaema, see oli nende mõis. Oli ju majoraat: isa annab mõisa pojale, aga minu vanaisal oli neli tütart. Minu ema Aimee oli üks nendest. Nad sõitsid esimese maailmasõja järel Saksamaale, aga minu ema tuli tagasi, armastuse pärast,” seletab ta ikka veel hoonet ja ümbrust imetledes. Teda kuulavad Ameerikast San Franciscost saabunud poeg Michael Steinbrück tütre Aijhi ja Saksamaal elav tütrepoeg Philiph pruut Juliaga.

Enne 1934. aastat tehtud pruunjasvalgetelt fotodelt on nad saanud aimu, milline oli Staelenhofi härrastemaja talveaia ja neljakorruselise torniga, millel Eesti Vabariigi ajal lehvis uhkelt sinimustvalge. Siis lammutas Kaitseliit peahoone keskosa ja vasaktiiva, sest Tallinna oli vaja ehitada peastaabi maja ja pae- ning tellislaoga esinduslik hoone tömbistus. Omaaegset tiiba markeerib uusomanike, Tallinna ettevõtjate Marika Tamme ja Indrek Orro algatusel müüritis, mille vahele on rajatud püsihaljastusega lilleaed Pärnu jõe kaunil kõrgel kaldal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles