Karmen Koppel: Veel mõtteid vaesusest

Karmen Koppel
, arst, nelja lapse ema
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karmen Koppel
Karmen Koppel Foto: PP

Vaesus on täisväärtusliku elu alalhoidmiseks vajalike materiaalsete ja kultuuriliste vahendite puudus. Enam räägitakse absoluutsest vaesusest, mil rahuldamata on esmatähtsad vajadused: puuduvad toit ja peavari. Aga inimesed kogevad end suhteliselt vaesena ka siis, kui nad ei kannata otseselt puuduse all, kuid kaaskodanikud nende ümber elavad märkimisväärselt jõukamalt.

Minister Urve Palo arvamusloost võis eelmisel nädalal lugeda, et 1. jaanuarist 2018 pöörab maksuvaba tulu määra tõus 500 euroni kuus riigi praegusest õiglasema ja võrdsema ühiskonna poole.

Eestis koondab töö-, sotsiaalkaitse, soolise võrdõiguslikkuse ning võrdse kohtlemise poliitika strateegilisi eesmärke “Heaolu arengukava aastateks 2016–2023”. Sealt selgub, et tõsiseid majanduslikke raskusi on omaste hooldajatel, puuetega inimestel, paljulapselistel ja üksikvanemaga peredel, üksi elavatel eakatel, hoolekandeasutuste elanikel ja madalapalgalistel täisajaga töötajatel. Ehk: vaesuses elavad palgasaajate kõrval väga paljud need, kes palka eri põhjustel ei saa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles