Tarmo Tamm: Toidurassism ja teadlik tarbimine

Tarmo Tamm
, maaeluminister (Keskerakond)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarmo Tamm
Tarmo Tamm Foto: PP

Toiduga seotud küsimused puudutavad meid kõiki. Seetõttu on tervitatav, et ajakirjandus ja laiem avalikkus on toiduteema tähelepanu keskmesse tõstnud. Siinkohal keskendun probleemile, mida ametnikud nimetavad topeltstandarditeks ja meedia toidurassismiks.

Miks on see teema praegu nii tuline? Kui inimesed saavad teada, et neile müüakse sama nimega tooteid mis mujal riikides, kuid need on kehvema kvaliteediga, on nördimus arusaadav. Kahjuks ei ole probleem Eestis kaugeltki uus: see oli aktuaalne juba pea 30 aastat tagasi. Tuletame näiteks meelde vaidlusi Eestis ja Soomes turustatava Voimixi või Mehukatti eri koostise üle.

Tarbijana eeldame, et sama nime ja disainiga pakendis müüdav toode on kõikjal ühesuguse sisuga olenemata riigist, kus seda müüakse. Praegune põhiprobleem on aga see, et ostes rahvusvaheliselt levinud kaubamärkide tooteid eri riikidest, pole koostis samasugune (kuigi erinevuse saab pakendilt välja lugeda, võrreldes koostisosade loetelu). Erinev võib olla näiteks suhkru ja magusainete sisaldus või suhe mõnes karastusjoogis, taimne rasv magusas saiamäärdes, kalasisaldus kalapulkades või juustusisaldus külmutatud pitsas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles