Pärnus annetas tänavu doonoritelkides verd üle 400 inimese

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Doonoritelk Pärnus Martensi väljakul.
Doonoritelk Pärnus Martensi väljakul. Foto: Mailiis Ollino

Põhja-Eesti regionaalhaigla verekeskuse, Tartu ülikooli kliinikumi verekeskuse ja Pärnu haigla veretalituse telkides loovutas sel suvel verd 3018 inimest, kes kokku annetasid üle 1358 liitri verd. Doonorite sõbralikku perre lisandus 480 esmadoonorit.

Pärnu haigla veretalituse telgid olid tänavu suvepealinnas püstitatud mais ja septembris, neljal päeval loovutas verd 421 inimest, 75 doonorit tegi seda esimest korda elus. Koguti 190 liitrit verd.

"Vaatamata sellele, et doonoritelkide suvi on edukalt lõppenud, kutsume kõiki inimesi, kelle vanus ja tervislik seisund lubab, regulaarselt verd loovutama, sest paraku pole keegi meist õnnetuste ega haiguste eest kaitstud. Ühel päeval võib doonoriverd vajada keegi me lähedastest või me ise," pani inimestele südamele Põhja-Eesti regionaalhaigla verekeskuse juhataja Riin Kullaste.

Doonoriks sobib terve, puhanud ja söönud ja vähemalt 50 kilogrammi kaaluv inimene vanuses 18–60 eluaastat. Verekeskus julgustab verd loovutama kolm–neli korda aastas.

Iga vereloovutus aitab vähemalt kolme patsienti. Kõige sagedamini vajavad doonoriverd vähihaiged, sünnitajad,  imikud ja raskete operatsioonide patsiendid, aga samuti aneemia, verejooksu ja raske traumaga inimesed ja paljude haiguste põdejad. Eesti haiglates tehakse vereülekanne ligemale 18 000 abivajajale aastas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles