Kablis registreeriti Eesti 60. kiililiik

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kabli linnujaamast avastatud kõrsiklaste sugukonda kuuluv lõunakõrsik on pärit Põhja-Aafrikast.
Kabli linnujaamast avastatud kõrsiklaste sugukonda kuuluv lõunakõrsik on pärit Põhja-Aafrikast. Foto: Erakogu

Üleeile, kui keskkonnaagentuuri töötajad Kabli linnujaama suurt Helgolandi mõrdpüünist rändsetest kiilidest tühjendasid, osutus üks püünisesse sattunud isendeist Eesti esmaleiuks. Nimetatud kiililise määras keskkonnaagentuuri eluslooduse osakonna spetsialist Jaak Tammekänd Lestes barbarus’eks ehk eestikeelse nimetusega lõunakõrsikuks.

Liigimäärangut kinnitas fotode põhjal kiililiste ekspert Mati Martin ja seega on tegu Eestile 60. kiililiigiga. Lõunakõrsik kuulub kõrsiklaste sugukonda, kuhu kuuluvaid liike on Eestis teada viis. Neist tavalisem on näiteks luhakõrsik (Lestes sponsa).

Lõunakõrsik on pärit Põhja-Aafrikast ja Lõuna-Euroopast, kuid viimastel kümnenditel on see liik oma levilat laiendanud jõudsalt põhja poole. Lähiriikidest on liiki leitud Leedus, Rootsis ja Taanis. Suurem sissetung Põhja- Euroopasse on teada 2011. aastast, kui Ölandi saarel Ottenby linnujaamas püüti ja vaadeldi 30. juunist 27. juulini üle 80 isendi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles