Vesi rikkus mitu aastat kodutehnikat ja tervist

Sirle Matt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talupidaja Margus Kajastu tõi kaevu puhastades põhjast välja 300 kilo lubjakivi, mille seest hiljem paljastus mineraal nimega püriit ehk kassikuld.
Talupidaja Margus Kajastu tõi kaevu puhastades põhjast välja 300 kilo lubjakivi, mille seest hiljem paljastus mineraal nimega püriit ehk kassikuld. Foto: Madis Sinivee

Paikuse vallas asuva Lillevälja aiandustalu peremees Margus Kajastu on tagantjärele tark, et poleks tohtinud neli aastat tagasi kaevatud kaevu vett üldse tarbida.

Vee joogikõlbmatus ilmnes suve hakul, kui Kajastu viis proovi AS Pärnu Vee laborisse hindamiseks. Analüüs näitas raua üleküllust ja muudki näitajad olid liialt kõrged. Külalised kurtsid, et Kajastute vesi on magusa maitsega. “Meie arvasime, et see on normaalne,” tähendas peremees.

Nelja aasta jooksul, mil pere tarbis vett joogiks-söögiks, majapidamises, aga ka taimede kastmisel, rikkus vesi hulga kodumasinaid. Välja on tulnud vahetada üle kümne veekeetja. Kajastu rääkis, et lõpuks ostsid nad kallimaid Boschi mudeleid lootuses, et kvaliteetsemad seadmed peavad kauem vastu, aga ei kestnud needki. Pesumasin on peres juba kolmas. “Dušiotsik on aastaga kutu, nagu kivi kasvaks asjade peale. WC-potis kasutame veepehmendajat, muidu katub pott rauase kihiga,” tõi mees veel näiteid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles