Kummitusdessant Pärnu all

Raavo Raadik
, ajaloohuviline
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Punaarmee kindralid Ivan Nikolajev (vasakul), Ivan Fadejev (keskel) ja Nikolai Vatutin (paremal) saatsid armee kindralstaapi teate fantoomdessandist Pärnu all, et põhjendada sõjalist ebaedu ja päästa oma nahk.
Punaarmee kindralid Ivan Nikolajev (vasakul), Ivan Fadejev (keskel) ja Nikolai Vatutin (paremal) saatsid armee kindralstaapi teate fantoomdessandist Pärnu all, et põhjendada sõjalist ebaedu ja päästa oma nahk. Foto: Internet

Suvesõda Pärnumaal 1941. aasta juulis on pälvinud mitme koduloouurija tähelepanu. Teenimatult vähe on avaldatud nõukogude heroismist puudutamata materjale, mis käsitleksid andmeid, mida Punaarmee juhtkond edastas siintoimunu kohta oma ülemustele Moskvas.

Eestlastena teame, et 7. juulil 1941 kogunes osa Võiste ja Rannametsa ümbruskonna meestest ja alustas pealetungivale Saksa armeele lootes tööd, taastamaks selline Eesti Vabariik, millist nemad mäletasid.

Peaaegu samal ajal, täpsemalt 6. juulil 1941, andis siin tegutsenud 10. laskurkorpuse ülem kindralmajor Ivan Nikolajev (1890–1944) välja lahingukäsu number 26, mille kohaselt korpuse koosseisus 10. laskurdiviis pidi asuma kaitsepositsioonidele liinil Pärnu–Sinialliku–Mustla. Kaitsepositsioonid tuli sisse võtta 7. juuliks 1941.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles