Juhtkiri: Noored, tõestage!

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Kuidas kõnetada noori? Millest nendega rääkida? Mis vormis nendega suhelda? Need on teemad, mille vähemalt meedia fookusesse on tõstnud algavad kohalike omavalitsuste valimised. Tänavu saavad esimest korda valida 16–17aastased noored. See tähendab, et hääleandjaid lisandub maakonnas 1661.

Nii pani Pärnu Postimees juba kampaaniaperioodi alguses plaani valimisi kajastada noorte vaatenurgastki. Lood, mis sihiseadmise tulemusel on ilmunud, teevad kurvaks. Noortel ei ole erilist huvi valima minna, poliitikat peetakse kaugeks ja ebahuvitavaks, infost jääb puudu. Leidub noori, kes imestavad: ohoo, ID-kaardiga saab internetis valida!

Üleeile Pärnus toimunud, just noortele mõeldud valimisdebatil tunnistasid nimekirjade esindajad, et ega programmidest maksa kooliealistele antavaid lubadusi väga otsida. Pigem kõnetavad poliitikute lubadused neid, kes jõudnud pereloomise ikka. Need on tööealised inimesed, maksumaksjad. Võiks eeldada, et selline ülestunnistus noorte vabaajakeskuse auditooriumis kutsus üles vilekoori või jalgade trampimise. Midagi sellist ei järgnenud, sest noori kuulajaid peaaegu polnud.

Arvestades, et valimisea langetamise siht oli panna poliitikuid ja ühiskonda tervikuna rohkem kõnelema noori puudutavatel teemadel, pole näha suurt õnnestumist. Erakonnad on küll esile tõstnud koolilastest kandidaate, kuid programmid noori ei kõneta. Ka Pärnu Postimehe valimistuuri debattidel tulevaste valdade keskustes pole kooliealistele kuigivõrd keskendutud.

Valimiskastid avatakse täna, e-hääletus algab täna. Noored, nüüd on teie kord tõestada, et pessimistid eksivad!

Valimisea langetamise eestkõnelejad pole noorte kõrget osalusprotsenti hääletusel omaette eesmärgiks seadnud, kuid jõudmaks peasihini – tõsta noori puudutavad teemad tähelepanu keskmesse –, on kõrge valimisaktiivsus vajalik. President Kersti Kaljulaidki on avaldanud lootust, et kohalikke võimuorganeid läheb valima 100 protsenti 16–17aastastest kodanikest.

Valimiskastid avatakse täna, e-hääletus algab täna. Noored, nüüd on teie kord tõestada, et pessimistid eksivad!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles