Kohus mõistis jultunud röövlid viieks aastaks vangi

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüpingis on Andrei Tovstonog ja Maksim Sapošnikov, kes peavad nõu advokaadiga.
Süüpingis on Andrei Tovstonog ja Maksim Sapošnikov, kes peavad nõu advokaadiga. Foto: Urmas Luik

Pärnu maakohus mõistis eile lühimenetluses röövimises ja paljudes vargusepisoodides süüdistatud Andrei Tovstonogile (30) ja Maksim Sapošnikovile (33) karistuseks viis aastat vangistust.

Kohus mõistis meestele liitkaristusena kummalegi seitse aastat ja kuus kuud vangistust, et kohtuasi viidi läbi lühimenetluses, vähendati nende karistust kolmandiku võrra.

Tovstonogil tuleb hüvitada kohtu- ja ekspertiisikulusid summas 3120 eurot ja Sapošnikovil 4304 eurot. Samuti tuleb meestel hüvitada riigile advokaadikulud.

Sama kriminaalasja raames mõisteti Tovstonogilt tsiviilhagide katteks eraisikute ja firmade kasuks välja kokku 7150 ja Sapošnikovilt 1371 eurot.

Tovstonogi on varem kriminaalkorras karistatud 7 ja Sapošnikovi 12 korral. Prokurör küsis süüdistatavatele karistuseks üheksa aastat vangistust.

Lääne ringkonnaprokuratuuri süüdistuse kohaselt sooritas Tovstonog koos Sapošnikoviga kõige rängema kuriteo eelmise aasta septembris, kui nad panid toime eelnevalt kokkulepitud röövimise ühes talus Saarde vallas, mille omanik oli meeste teada hoone remondiks toetust saanud.

Selleks laenasid mehed tuttavalt auto ja varustasid end teibi, kinnaste, nugade, lampide ja sukkadega näo varjamiseks. Tumedasse riietatud ja varjatud nägudega mehed tungisid tallu ja ründasid majas elanud 62aastast meest, kes sai rüseluse käigus vigastada.

Kannatanu seoti teibiga kinni ja üks sissetungijatest hoidis nuga kannatanu kõril, kuni mees ütles, kust leida raha ja pangakaardid, ning andis röövijatele PIN-koodid. Röövijad võtsid ära kannatanu mobiiltelefonigi.

Pärast röövijate lahkumist õnnestus kannatanul köidikutest vabaneda ja teise telefoniga politseid juhtunust teavitada. Samal ajal võtsid röövijad lähedalasuvas linnas pangaautomaadist kannatanu kontolt välja ligi 40 000 krooni. Veidi hiljem pidas politsei mehed kinni.

Süüdistuse kohaselt pani Tovstonog möödunud aasta maist kuni augustini katseajal olles Pärnus toime kaheksa sissemurdmisega vargust. Eelkõige murdis Andrei varguse eesmärgil sisse spaade juurde pargitud reisibussidesse ja autodesse, kust ta varastas navigatsiooniseadmeid, raadioid, alkoholi, rõivaid, sigarette, ravimeid, dokumente ja muud, mis autos olema juhtus.

Tovstonog tungis sanatooriumi numbrituppa, lukustamata eramusse ja avatud akna kaudu korterisse, kust varastas esemeid.

Kokku tekitas mees nende vargustega kannatanutele kahju 83 382 krooni ehk 5330 euro ulatuses.

Möödunud aasta septembris varastas Tovstonog ühest automüügisalongist esemeid kokku rohkem kui 7000 krooni ehk 455 euro väärtuses. Varga saagiks langesid fotoaparaat, auto võtmed, dokumendid, dokumendikaaned, auto registreerimisnumber, töötajale kuuluvad eri pankade PIN-kalkulaatorid ja muudki. Andrei pidas varastamisväärseks isegi visiitkaarte.

Seejärel võttis ta parkimisplatsil hetkeks salongi sisenenud külastaja lukustamata autost mobiiltelefoni ja kaarditasku, milles olid ID-kaart, juhiluba, pangakaardid ja kliendikaardid. Omandatud pangakaardiga võttis Andrei kannatanu kontolt välja 20 000 krooni. PIN-koodi leidis ta varastatud mobiiltelefonist.

Sama kriminaalasja raames leidsid tõendamist mõned 2006. ja 2007. aastal Sapošnikovi toime pandud vargused autodest.

„Need vargused on taas kord näiteks, et alati tasub väga ettevaatlik olla ja uksed lukus hoida, ka siis, kui ise kodus ollakse või vaid korraks autost lahkutakse,“ ütles vanemprokurör Kristine Tamm. „Aknad tuleb kodust lahkudes sulgeda ja pangakaardi PIN-koodi ei ole turvaline mobiiltelefoni salvestada.“

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles