Ilmataat võtab jõuliselt üle poole saagist endale

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sadadel hektaritel mustendavad teede ääres oapõllud, mis jäävadki koristamata, sest ilmataat hoiab endiselt taevakraanid avatuna ega hooli kübetki külviks tehtud kulutustest.
Sadadel hektaritel mustendavad teede ääres oapõllud, mis jäävadki koristamata, sest ilmataat hoiab endiselt taevakraanid avatuna ega hooli kübetki külviks tehtud kulutustest. Foto: Urmas Luik

Ilmataat võtab jõuliselt osa põllusaaki endale ja jätab murekortsud kasvataja palgele, sest majanduskuludele lisandub teadmine, et taliviljakülv jäi hiljaks või tegemata, ja see päästab tegevpõllumehel valla probleemide ahela.

Eesti ilmateenistuse andmetel oli septembris keskmine sademete hulk 88 millimeetrit, mis ületab normi kolmandiku võrra ehk 37 protsenti. Tera- ja kaunviljakasvatajate silmis kustus sära, mis tekkis sinna suure saagi lootuses.

Nüüd on paratamatu, et saagi haarab endale ilmataat ja majanduslik miinus tuleb pikk. Seda ei lühenda teadmine, et ega mujalgi parem ole. Leedu valitsus kuulutas välja lausa eriolukorra põllumeestele paduvihmadest põhjustatud kümnetesse miljonitesse eurodesse ulatuva kahju tõttu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles