Kalev Vilgats: Valimiste e-võit (1)

Kalev Vilgats
, Pärnu Postimehe arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andres G. Adamson

Kuhu on kadunud e-valimiste vihased kriitikud ja vandenõuteoreetikud? Miks ei jaura keegi ajakirjanduses, et 186 034 valija e-hääletus on kahtlane? Ilmselt on juhtunud see, mis lahmiva kriitika puhul ikka juhtub. Toimis vastupidine efekt: püstitati e-valimiste selge rekord.

Teisalt võis võidule pääseda praktiline lähenemine. Kui valimisi pühapäeval ees poleks, saaks hakata perega nädalalõppu nautima juba reede pärastlõunal ja naasta koju alles pühapäeval pärast kella kaheksat õhtul, kui valimisjaoskonnad on juba suletud. Soovides täita oma kodanikukohust, käidigi e-hääletamas. Vähemalt minu tutvuskonnas põhjendas nii mõnigi eelhääletamist sooviga säästa pühapäeva.

Järgmistel valimistel on e-hääletamine võimalik senise seitsme päeva asemel vaid kolm päeva, niisama kaua kestab eelvalimine paberhäälega. Une pealt ei oska öelda, miks praegune võimuliit reegleid muutis, aga kuri kahtlus on, et siin võib tugevasti mängus olla e-skeptilise Keskerakonna käsi. Olen samuti seda meelt, et valimisreegleid ei peaks sügava põhjenduseta muutma.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles