Tegevuskunstnikud alustasid Pärnust festivalituuri

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Festivali esimene peatuskoht on Pariis, kus tegevuskunstnikud varemgi põnevaid vaatemänge pakkunud.
Festivali esimene peatuskoht on Pariis, kus tegevuskunstnikud varemgi põnevaid vaatemänge pakkunud. Foto: Diverse Universe

“Diverse Universe Performance festivali 2011” tuur startis 3. mail Pärnust kahekuulisele maratonile läbi Euroopa.

Iga-aastane festival ühendab Põhja-, Lõuna-, Ida- ja Lääne-Euroopa tegevuskunstnikke, kes rändavad nomaadidena läbi mandri. Sel aastal peatutakse Prantsusmaal Pariisis, Tšehhis Kolinis, Poolas Piotrków Trybunalskis, Saksamaal Berliinis ja Münsteris, Soomes Poris ja Tamperes. 29. mail jõutakse taas Tallinnasse, 30. ja 31. mail Pärnusse, retke jätkatakse juunis Riias, Rootsis Stockholmis, Norras Kristiansandis ja Oslos. Festival lõpeb 1.–4. juulil Londonis.

Festival kaasab üle 200 kunstniku ja ühendab 15 linna kümnes riigis. Peakorraldaja Al Paldroki sõnutsi avastatakse universumi kultuurilist liigirikkust kontinentideülese seltskonnaga kõikide sotsiaalkihtide kaudu: verbaalkultuuri templitest Tallinnas ja Barcelonas eraklike konseptuaalfilosoofide kõrgklubideni, Berliini kultuuritehastest ja tänavagaleriidest Hispaania hipipunkskvottideni, Skandinaavia galeriidest ja kunstihallidest metropolide linnakeskkondadeni, Riia piimaklubidest Pariisi tippülikoolideni.

Peatuspaigad igas linnas on plaanitud kokku langema “Diverse Universe’i” partnerite organiseeritavate kohalike festivalidega, et niiviisi maksimeerida vaatajate hulka, potentsiaalset rahvusvahelist kultuurivahetust ja dialoogi.

“Publikuks võivad olla nii paarikümnepealine punkarite koertekari kui linnapeade pingviiniparaad, nii frustreerunud illegaalimmigrandid kui trippivad kanepipoeedid, nii politseikaskaadid kui pahaaimamatud pühapäevamassid,” kommenteeris Paldrok.

“Diverse Universe” koondab üle Euroopa kohalike alternatiivringkondade ressursid suurimaks tegevuskunstifestivaliks Euroopas, luues ja aktiveerides kunstimaastikel ulatuslikke koostöövõrgustikke ja eksperimentaalseid praktikaid. Korraldajad lubavad kunstipublikule tähendusrikast risttolmlemist eri rahvustest tegevuskunstnike vahel ja nüüdisaegse tegevuskunsti piiride laiendamist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles