Kuidas ära tunda ohtlikku mänguasja

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näited ohtlikest mänguasjadest, mis poodidest avastatud ja müügilt kõrvaldatud.
Näited ohtlikest mänguasjadest, mis poodidest avastatud ja müügilt kõrvaldatud. Foto: Laura Oks

Et lapse rõõm uuest mänguasjast üürikeseks ei jääks, tasub seda poes pisut uurida ja sakutada. Rändab ju lelu kodus kohe pisipõnni suhu ja ega vanemate lastegi mängud enamasti rahulikud ole.

Esmalt tasub mänguasjalt või selle pakendilt otsida CE märgistust, mis üldjuhul peaks tagama lelu vastavuse nõuetele. Tarbijakaitseamet soovitab kindlasti lugeda müügipakendil hoiatusi ja kasutusjuhendeid. Võõrkeelse märgistusega mänguasja pakendil peab olema eestikeelne tõlge ja vajadusel kaasas eestikeelne juhend mänguasja kokkupaneku ja kasutamise kohta.

Vältige väikesi osi

Kindlasti arvestage lapse vanusega ja alla kolmeaastasele mänguasja ostmisel veenduge, kas see on küllalt vastupidav, et loopimisel ja tagumisel ei puruneks.

Väikestele lastele ei sobi pisikesi osi sisaldavad mänguasjad, kuna tükid võivad sattuda suhu ja laps neelab need alla, samuti võivad osad sattuda hingamisteedesse.

Nii tasub ülima hoolikusega kontrollida, kas mänguasja nööbid, silmad, ninad, nöörid, juhtmed ja muud väljaulatuvad osad on tugevalt kinnitatud ning vastupidavad.

Samuti uurige, kas mänguasja õmblused ja kinnitused on kvaliteetsed ja vastupidavad. Pakub ju põnnile suurt huvi kaisukaru õmbluse vahelt täidist välja sikutada ja selle maitset proovida. Jälgige, kas sõitmiseks mõeldud mänguasjad on kergesti kasutatava ohutu pidurdussüsteemiga.

Kunstmaterjalide suhtes tasub olla skeptiline, sest lapsed on tihti allergilised kunstainete suhtes. Samuti ei tohi osta teravate servadega mänguasju.

Lastele küll meeldivad kõikvõimalikud häält ja muusikat tegevad lelud, kuid liiga suurt lärmi tegevad mänguasjad kahjustavad nende kuulmist. Rääkimata lapsevanemate närvidest.

Et mänguasja puudutades ei tekiks lapsel põletuse ega elektrilöögi ohtu, ei tohi mänguasja toiteallika nimipinge ega ühegi osa pinge ületada 24 volti.

Kui avastatakse ohtlik mänguasi

Kahtlust äratavad tooted võtab tarbijakaitseamet või terviseamet testimiseks. Kui toode ei läbi testi ja osutub ohtlikuks, on seda müünud kauplusel kohustus peatada lelu müük ning kutsuda tagasi kõik juba müüdud mänguasjad.

Kindlasti tuleb panna vastav teave välja müügikohta, aga ka levitada seda selliselt, et toote ostnud saaksid selle tagastada. Kauplejal on kohustus hüvitada tarbijale toote maksumus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles