Aiatöö ja sportimine toovad vigastusi

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aiatöödel saadud vigatustega tuleb hoolas olla. Pilt on illustreeriv.
Aiatöödel saadud vigatustega tuleb hoolas olla. Pilt on illustreeriv. Foto: HENN SOODLA/PRNPM/EMF

Sellest, kuidas ravitseda aiatöö või sporditegemise tagajärjel tekkinud hõõrdeville, torkeid või marraskil põlvi-küünarnukke, räägib Tartu ülikooli kliinikumi traumatoloogia ja ortopeedia kliiniku vanemarst Merike Šeffer.

Torkehaavadesse, katkiläinud hõõrdevillidesse ja marrastustesse tuleb suhtuda tõsiselt, eriti kui tegemist on saastunud haavaga, rõhutab Šeffer. “Haavadest ohtlikemad on kitsa kanaliga torkehaavad ja mulla või sõnnikuga saastunud haavad,” nendib arst ja toob näite aiatööd teinud inimesest, kes sai teetanuse karusmarjaokka torkest.

Iga haav tuleb kõigepealt voolava vee all puhtaks pesta, eemaldades mulla ja kivipuru, seejärel peab vigastatud koha haavalahusega puhastama.

Koduapteegis võiksid selliste juhtumite tarvis olla haavaspreid ja -loputusvedelikud.

Väikeste haavade puhul võib kasutada mõnd piirituselahust, näiteks Cutasepti, Chemisepti. Hea vahend on Octenisept, mis sobib hästi lastele ja mida võib kasutada ka limaskestade puhastamiseks, sest see ei ärrita haava.

Pärast desinfitseerimist peaks haavale asetama haavavõrgu, sest enamasti immitseb haavast eritist ja tavaline side võib kinni kleepuda, võrgu kasutamine teeb vähem valu. “Kehtib reegel, et märga ravi märjaga. See tähendab, et kui on eritis, tuleb haavale panna salvi,” rõhutab Šeffer. “Kui vigastus on raskem, ei tasu enne raviasutusse minekut sellele vatti, pulbrit ega salvi panna, vaid lihtsalt puhta sidemega kinni siduda.”

Hõõrdevillid võib puhastada ja plaastriga katta, kui aga villid on väga täitunud, tuleks need avada, puhastada, steriilse sidemega siduda ja jälgida, et ei tekiks põletikku.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles