Eesti Post otsustas lõpetada pikaajalise traditsiooni

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sellistest kokkutulekutest võib sündida aastatepikkune kirg.
Sellistest kokkutulekutest võib sündida aastatepikkune kirg. Foto: Ants Liigus

Kulude kokkuhoiu võimalusi otsiv riigiettevõte Eesti Post otsustas vähendada üritustel käimist ja saadab pühapäeval Pärnusse filatelistide ja kollektsionääride kokkutulekule töötaja asemel kirjakasti.

Eile hommikul ei teadnud Pärnu filatelistide seltsi ligi 20 aastat juhtinud Jaan Moik veel sedagi, et kirjakast tuleb. “See on nüüd küll hea uudis,” ütles ta ajakirjanikult kuuldud info kohta.

Moigi sõnutsi on iga-aastast filatelistide ja kollektsionääride kokkutulekut “Pärnu kevad” peetud üle 30 korra. Niipalju kui tema mäletab (aga mäletab ta vähemalt viimast 25 aastat), on üritusel olnud Eesti Postki – kalendertemplit panemas ja ümbrikke-marke müümas.

Sadakond kirja ootab tembeldamist

Kalendertemplit kasutavad kollektsionäärid kokkutulekult kirjade saatmiseks. “Sadakond kirja läheb ikka minema. Oluline, et oleks kokkutuleku kuupäeva templiga,” kirjeldas Moik eelnevaid kokkutulekuid.

Osa filateliste on ümbriku ja margi varem valmis vaadanud, osa ostab need kohapealt. Põhimõtteliselt saaks kokkutuleku kirja pühapäeval ka mõnes postkontoris posti panna, kuid kõikjalt Eestist kohale tulevad filatelistid ei pruugi neid üles leida.

“Pool tänavatest kinni ka. Aga paljud on kirjad ette valmistanud ja neil on templit vaja,” rääkis Moik.

Mõnel aastal on filatelistid Eesti Posti töötaja oma autoga kohale toonud, mõnikord on Eesti Post selle eest hoolitsenud. Postitöötaja kahe-kolme tunni töötasu on jäänud Eesti Posti kanda.

Eesti Post ei taha peale maksta

Moigi jutu järgi rääkis ta filatelistide soovist paar nädalat tagasi ühe Eesti Posti Pärnu töötajaga, kelle täpne nimi talle eile ei meenunud. Too olnud algul asjaga päri, kuid hiljem helistanud ja teatanud, et Eesti Postil on nüüd uus suund ja enam selliseid väljasõite ei tehta.

Moigi murest kuulis eelmise riigikogu liige Mark Soosaar, kes võttis ühendust ettevõtte nõukogu esimehe Meelis Atoneniga. Atonen lubas aja uurida.

Eesti Posti administratiivdivisjoni juht Kaido Padar selgitas eile Pärnu Postimehele, et Eesti Posti kutsutakse igal nädalavahetusel viiele-kuuele üritusele. Selle tulemusena tekib sadadesse eurodesse ulatuv kahju, mida ettevõte seni on kandnud.

Filatelistidele vastutulemiseks otsustas Eesti Post seekord Pärnu üritusele viia kirjakasti, mida samal päeval tühjendatakse ja pühapäevase kuupäevaga Pärnu tempel peale pannakse. “Selle aasta poliitika on, et osaleme vähem, kuid üritame olla igas suhtes paindlikud,” selgitas Padar.

Margi ja ümbriku peavad Pärnu kokkutulekule sõitjad siiski ise varem valmis ostma, sest kokkutulekul neid ei müüda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles