Anu Juurma-Saks: Pärnu läheb Kaunasesse hansapäevi uudistama

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anu Juurma-Saks.
Anu Juurma-Saks. Foto: Ants Liigus

Pärnu linna delegatsioon sõidab homme Leetu Kaunasesse 31. rahvusvahelistele hansapäevadele. Eelmisel aastal oli selle rahvusvaheline suursündmuse korraldamine pärnakate kanda. Eesti pinnale jõuab hansalinnade kokkutulek taas 2015. aastal, kui hansalinnu võõrustab mulkide pealinn Viljandi.

Pärnu linnavalitsuse välissuhete ja protokollinõunik Anu Juurma-Saks, millise esindusega Pärnu Kaunasesse sõidab ja kuidas end seal reklaamib?

Pärnust sõidavad Kaunasesse linnavalitsuse delegatsioon eesotsas linnapea Toomas Kivimägiga, Eesti kaubandus-tööstuskoja Pärnu esinduse juhataja Toomas Kuuda ja SA Pärnumaa Turismi juhataja Kaire Ilus. Pärnu hansapäevade korraldajad Mart ja Tiina Tõnismäe on samuti Kaunases ideid otsimas ja mine tea, ehk esinejaidki Pärnusse meelitamas.

Hansapäevade üks osi on hansalinnade laat, kus osalejatel on võimalus ennast reklaamida. Pärnakatel on sel meeleolukal turul oma telk, mis seekord on stiilis “Pärnu kui ajalooline ja pika traditsiooniga kuurort”.

Kuurordimeeleolu aitavad luua noored andekad muusikud, Sütevaka humanitaargümnaasiumi abituriendid Lee Taul ja Kalle Pilli ning Jüri Soo Punasest tornist, kelle juhendamisel saab klaasist ehteid valmistada.

Peale kultuuriprogrammi ja linnamelu toimub hansapäevadel rida muid ettevõtmisi ja mõttetalguid. Kas Kaunase hansapäevadelt on oodata olulisi hansaliikumist puudutavaid otsuseid või kokkuleppeid?

Eelmisel aastal hansapäevade raames Pärnus toimunud majanduskonverents ja ärihommikusöök osutusid väga edukaks. Pean silmas, et koostöö sai uue hingamise ja kohtusid inimesed, kes hansaliikumises majandusalaseidki koostöövõimalusi näevad.

Saksamaa hansalinna Herfordi vedamisel on loomisel ettevõtlusvõrgustik, mille kaudu plaanitakse juba konkreetseid majanduse elavdamise projekte ellu viia. Siinkohal tahan tänada Toomas Kuudat, kes linnavalitsusele on olnud suureks toeks nii eelmisel aastal kui juba uues võrgustikus.

Kas Kaunase hansapäevadel pakuvad leedukad midagi põnevat, mida ehk varem pole tehtud?

Arvan, et sellele saab parema vastuse pärast hansapäevi. Aga kui sügisel Kaunases sai käidud, olid neil plaanid vägevad. Eks ole ju hansapäevade programmis oma kindlad asjad, mis alati toimuvad: suur avamisshow, turud. Millised need tänavu tulevad, ei oska paraku veel öelda.

Kas nüüd, kui Pärnus on rahvusvahelised hansapäevad toimunud, on muutunud meie linna suhtumine sellesse ettevõtmisse? Mida on tänapäevases hansaliikumises osalemine Pärnule seni andnud ja mida võiks see pakkuda tulevikus? On see üldse vajalik?

Eelmistel hansapäevadel reklaamisime ennast tõesti suurelt ja meelitasime inimesi Pärnusse 30. rahvusvahelistele hansapäevadele. Külastajate hulk näitas, et töö ei olnud asjata.

Nüüd ei saa me tehtut nautima jääda. Pärnu on hansalinn ja jääb selleks.

Rahvusvaheline hansaliikumine on jätkuvalt suur võimalus koostööks ja partnerite leidmiseks ning Pärnu tutvustamiseks. Pigem on selles osalemine Pärnut hansalinnana tõstnud eeskätt Pärnu enda silmis. Samuti on linn ennast jõudsalt tutvustanud uue turismiliigi – hansaturismi sihtmärgina. Liikumisega kursis olemine ja enesest pidevalt teadaandmine ongi eesmärk, miks hansapäevadel käiakse, peale selle osalemine komisjonides-töögruppides projektide kallal, millest linnale võib suurt tulu tõusta.

Nagu enne mainisin, on aktiviseerunud linnadevahelise majanduskoostöö võimaluste otsimine.

Pärnu telgis on võimalus minna ajas tagasi, lastes end fotografeerida ajaloolises kuurordimiljöös ja saada foto endale mälestuseks. Traditsiooniliselt jagatakse infomaterjale Pärnu kohta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles