Pärnu lahel on abi vajanud 135 laeva

Joosep Laik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EVA-316 aitab Liivi lahel Ernst Hagedoni (Foto EVA-316 pealt).
EVA-316 aitab Liivi lahel Ernst Hagedoni (Foto EVA-316 pealt). Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Pärnu lahel on jäämurdja EVA-316 ja vedurlaev Protector 22. veebruarist aidanud 135 laeva.

Pärnu lahel töötab 4. märtsist taas jäämurdja EVA-316, mis vahepeal oli tehnilise rikke tõttu rivist väljas. See alus on praeguseks aidanud 34 laeva. EVA-316 remondi ajal aitas Pärnu lahel 101 laeva vedurlaev Protector.

"Kogu Liivi lahes on tekkinud palju uut jääd paksusega kuni viis sentimeetrit," rääkis veeteede ameti kommunikatsioonijuht Priit Põiklik. "Praeguseks oleme soovitanud Pärnusse saabuvatele ja sealt väljuvatele laevadele kasutada teekonda, mis kulgeks Ruhnu saarest lõuna poolt."

"Kõik laevad vajavad rüsistunud piirkonnas jäämurdja abi. Kuna jää on kaetud umbes kümnesentimeetrise lumekihiga, on jääpaksuse juurdekasv pidev, kuid aeglane. Idakaartest puhunud tuuled on kandnud jäävälju Irbe väina ja liikumine on selles piirkonnas raskendatud," selgitas Põiklik.

Pärnu lahel on jää 20 miili Pärnu sadama muulidest edela suunas, jää paksus on lahel 15–35 sentimeetrit ja see on merepoolses osas 2,5–3,5 miili ulatuses rüsistunud. Jää murdmine nii Soome kui Pärnu lahel jätkub.

Kütust on Pärnu lahel kulunud praeguseks 161 000 liitrit. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles