Kaunase hansapäevad üllatavad südamlikkusega

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaunase vanalinna läbinud keskaja-stiilis rongkäigu peas asus muistne laev.
Kaunase vanalinna läbinud keskaja-stiilis rongkäigu peas asus muistne laev. Foto: Ants Liigus

Üleeile algasid Leedus Kaunases 31. rahvusvahelised hansapäevad, kus osaleb Pärnugi delegatsioon eesotsas linnapea Toomas Kivimägiga.

Hansapäevade esimene päev kulges peamiselt külaliste vastuvõtmise taktis ja hansamelu ise areneb juba tavapärast rada pidi järgnevatel päevadel.

Korvpall varjutas avamise

Kaunase hansapäevade avamispidustused algasid traditsioonilise hansalinnade delegatsioonide rongkäiguga Kaunase vanalinnas, kust suunduti Leedu pikima jõe Nemunase ja selle lisajõe Nerise kohtumiskoha lähedale bastioni juurde. Üle seal ülesseatud pealava marssinud hansapäevalised said seejärel asuda avavaatemängu jälgima.

Üllatuslikult, kas või võrreldes Pärnu eelmise aasta suurejoonelise avapeoga jõel, jäi show veidi lahjaks ja rahvastki oli kogunenud vähevõitu. Loomulikult peletas inimesi ka vesine ilm.

Aga siis! Vaevalt jõudsid avamis-show järel kustuda ilutulestiku viimased raketid, kui linn täitus rahvaga. Peamiselt noorte ja rõõmust hõiskavatega. Hansalava suunas tunglesid kõiki linna tänavaid pidi inimesed, nii noored kui vanad ja lapsed käe käekõrval. Ühiselt kõlas hõik „Þalgiris, Þalgiris!“.

Nüüd aga põhjuse juurde: nimelt krooniti samal õhtul Kaunase Þalgiris Leedu tänavuseks korvpallitðempioniks, kui ta alistas finaalseeria viiendas kohtumises Vilniuse Lietuvos rytase. Väga mõistetav põhjus rahvapeoks. On ju Kaunase Þalgiris üks Euroopa tugevamaid korvpalliklubisid. Kaunasest on pärit paljud kuulsad korvpallurid, nagu Arvydas Sabonis, Ðarunas Marèiulionis, Þydrunas Ilgauskas, Ðarunas Jasikevièius.

Melu annab võrrelda meie laulupeoga. Kohe jõudsid samale lavale, kus äsja avati hansapäevad, kohalik korvpallimeeskond ja rõõmuhõise kostis taevani.

Siis müristas ja lõi välku! Niisama kiiresti kui tuhanded korvpallihuvilised kogunesid, nad ka soojas paduvihmas laiali valgusid. Kesklinna kõrtsides käis aga pidu hommikuni.

Keskaeg esiplaanil

Eilne hommik, kui enamik linnaelanikke pidi kooli või tööle tormama, algas Kaunase vanalinnas ja jõe ääres õige hansamelu.

Toimusid rüütliturniirid ja mõõgavõitlused. Üks vahvamaid ettevõtmisi oli lastele mõeldud võidu peale sigade tagaajamine. Kusjuures võistlusel said osaleda lapsed publiku hulgast, mitte väljavalitud. Mõni kartis, mõni oli innukas. Igatahes vahva.

Taas üle paari aasta on taastatud hansapäevade pikaajaline tava, kus hansalinnade väljapanek on toodud kesklinna kõige tähtsamale kohale ehk Raekoja platsile. Pärnus oli sellist kohta ehk raske leida ja linnade turg asus Munamäel, Novgorodis aga jõe ääres.

Samal ajal võib öelda, et Pärnus kui väikelinnas, kõrvutades 360 000 elanikuga Kaunasega, oli hansaala tunduvalt kompaktsem ja festivali meeleolu emotsioonirikkam.

Kaunases Pärnu delegatsiooni juhtinud linnapea Toomas Kivimägi arvates on siinsed hansapäevad korraldatud igati hästi. Meer rõhutas, et hansapäevad on üks odavamaid meie linna turundusüritusi. „Järgnevatel aastatel toimuvad ju hansapäevad Saksamaal ja Saksa turist on meile oluline,“ arvas Kivimägi.

Pärnu linna tutvustavas telgis on käinud palju külalisi, kes veel nüüdki tänavad Pärnut väga õnnestunud hansapäevade eest.

Pärnu reklaamib end tänavu kuurordimeeleolu kaudu. Muusikalist tausta pakkuvad noored muusikud Lee Taul ja Kalle Pilli. Kohapeal saab ennast fotole jäädvustada Pärnu rannast tehtud retropiltide taustal. Enamik rahvast on kiitnud Pärnu väljapanekut stiilseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles