Karjäärispetsialistid korjasid kogemusi

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolme riigi karjäärispetsialistid Pärnu õppenõustamiskeskuses.
Kolme riigi karjäärispetsialistid Pärnu õppenõustamiskeskuses. Foto: Erakogu

Karjäärispetsialistid Norrast, Inglismaalt ja Eestist tegid kaks päeva Pärnus tihedat tööd, et leida karjääriteenuste abil tõhusamaid viise, kuidas ennetada noorte haridussüsteemist välja langemist.

Projektis osalejate ettekannetes ja töötubades Pärnu õppenõustamiskeskuses räägiti tööpraktikast Inglismaal Stamfordi koolis. Pärnu õppenõustamiskeskuse karjääriinfo spetsialist Kätlin Aadamsoo tutvustas online-karjäärinõustamist, Pärnu noorte infoportaali ja selle võimalusi, karjäärinõustaja Maris Mets aga individuaalset nõustamist Pärnu noorte infopunktis.

Karjäärispetsialistid ei jäänud vaid õppenõustamiskeskuse seinte vahele. Nii võeti Pärnu täiskasvanute gümnaasiumi külastades jutuks väljalangejate statistika ja individuaalne lähenemine õpilaste vajadustele – täiskasvanute koolis on suur abi näiteks lastetoast ja õppekorraldus on paindlik.

Hansagümnaasiumis kõneles kooli direktor Silja Kikerpill meetoditest, mida nad kasutavad väljalangemise ennetuseks. Kool on analüüsinud väljalangemuse statistikat ja põhjusi, miks jätavad kooli pooleli poisid ja miks tüdrukud.

Kutsehariduskeskus tutvustas karjäärinõustajatele oma õppe- ja nõustamisteenistuse komisjoni tööd, rääkis rühmajuhtidest ja väljalangemise ennetamisest. Töötubades selgitasid Norra karjäärinõustajad grupinõustamise meetodeid ja rääkisid oma kooli väljalangejatest.

“Külalistele pakkus erilist huvi õppenõustamiskeskuse organiseeritus, st koostöö oma maja töötajate ja koolidega, ning interneti võimaluste kasutamine karjääriteenuste pakkumisel,” ütles koostööprojekti Pärnu koordinaator Silja Lilles-Sula kohtumisest kokkuvõtet tehes.

Külalised said Lilles-Sula ütlust mööda häid mõtteid, kuidas Pärnu noorte infoportaali eeskujul oma karjääriteenuste veebilehte täiendada, ja projekti raames inglise keelde tõlgitud Pärnu õppenõustamiskeskuse karjäärispetsialistide väljatöötatud karjääripäeviku.

Mitme maa karjäärispetsialistide koostööprojekti idee autor on Ellen Watkinson Norrast, kes koos oma kooli karjäärinõustajatega külastas 2009. aasta sügisel Pärnu õppenõustamiskeskust ja nägi koostööl perspektiivi. Norras vastuvisiidil vormistati ideed projektitaotluseks ja osalema kutsuti ka Inglismaal Stamfordis tegutsev erakool. Mullu juunis sai Leonardo da Vinci koostööprojekt "Tõhusamad karjääriteenused võrgustikutöö abil" Euroopa Komisjoni rahastuse.

Pärnus olid partnerriikide karjäärispetsialistid 19.-20. mail. Seekord olid kaasatud osalejad Soomestki, kes huvitusid siin pakutavatest karjääriteenustest ja töökorraldusest ning võimalusel niisuguse projektiga ühineda.

Pärnu kokkusaamisel lepiti kokku, et uusi partnereid kaasates otsitakse võimalusi jätkata projektiga pärast esialgu kavas olevat viimast kohtumist Norras 2012. aasta kevadel. Programmi raames luuakse Facebooki partneritele oma lehekülg.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles