Sõudjad lähevad starti Müncheni MK-etapil

, Eesti Sõudeliidu kodulehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paar viimast aastat Eestis esiplaanil sõudnud Kaspar Taimsoo (vasakul) ja Allar Raja (paremal) said võimsasse vormi tõusnud Igor Kuzmini ja Andrei Jämsä näol endale hooaja hakul innustavad konkurendid.
Paar viimast aastat Eestis esiplaanil sõudnud Kaspar Taimsoo (vasakul) ja Allar Raja (paremal) said võimsasse vormi tõusnud Igor Kuzmini ja Andrei Jämsä näol endale hooaja hakul innustavad konkurendid. Foto: Fred Killing

Põnev sõudehooaeg nii Eestis kui rahvusvahelisel areenil on käima tõmmatud ja juba eeloleval nädalavahetusel saab Münchenis toimuval MK-etapil näha, millistena paistavad välja Eesti MM-koondise kandidaadid muu maailma eliidiga võrreldes.

Sel nädalavahetusel Saksamaal toimuv etapp peab andma koondiste sõudejuhtidele suunised, kuidas talitada hooaja kulminatsiooni, Londonisse olümpiapääsemeid jagavate maailmameistrivõistluste eel. Eelinfo kohaselt koguneb Münchenisse 46 riigi 779 sõudjat, moodustades 357 paatkonda.

Eesti sõudekoondis, kuhu kuulub viis paatkonda, suundus Münchenisse täna, teeb võistlusveel, kunagisel olümpiakanalil, mõne treeningu ja peab siis oma küpsust näitama hakkama.

Kõige põnevamaks kujuneb spordisõbra jaoks meeste paarisaeru kahepaatide rivaliteet, sest meilt ihkab MMile kaks koosseisu: viimastel aastatel end paadiklassis väga kindlalt tundnud Kaspar Taimsoo ja Allar Raja said endale tänavu karmid kodused konkurendid Igor Kuzmini ja Andrei Jämsä, kes võitsid koondise katsed ja avaldasid soovi ise tiitlivõistlustele pürgida.  

Taimsoo ja Raja sellega leppida ei taha, võitsid selle märgiks omakorda eelmisel nädalavahetusel Eesti karika ja peavad nüüd MK-l teist kodust duot võitma, et pääseda tiitlivõistlusele medalite eest võitlema.

Finaali tõotab jõuda võimas esindus

Kahepaatide rivistus Münchenis on esinduslik: 27 võistkonna seas teeb kaasa koguni kolm Itaalia ja niisama palju Ukraina koosseise, peale eestlaste on leedulasedki väljas kahe tiimiga, et selgitada riigi esiduo. Medalitele hakkavad võistlema tituleeritud britid Marcus Bateman-Matthew Wells, samuti 2009. aasta maailmameistrid sakslased Eric Knittel-Stephan Krüger, šveitslased Florian Stofer-Andre Vonarburg, jt.  

Üht-teist on tõestada tänavu tippsporti naasnud sloveenil Iztok Copil, kes 1995. aastal üllatuslikult Jüri Jaansoni eest ühepaadikulla napsas ja nüüd veteransõudjana koos noore paarilise, 24aastase Gasper Fistraveciga üles astub. Mõlemad Eesti paatkonnad on avaldanud, et rahuldust pakuks vaid finaali jõudmine. Müncheni järgselt on igatahes selge, kes meie kahepaatidest maailmameistrivõistluste vääriliseks osutub ja nendeks valmistuma asub.

Mullu ühepaati kolinud ja end rahvusvahelisel areenil B-finaali mehena tõestanud Tõnu Endrekson teeb Münchenis samuti küpsuseksami.

Esialgu on pärnakas teatanud, et kavatseb kindlalt jätkata ühesel. Esimene etapp näitab, kas plaanid on reaalsed. Endreksonil on vastaseid 28, neist kuulsamad norralasest mitmekordne olümpiavõitja Olaf Tufte, pärast pikki aastaid katsetamist eelmistel maailmameistrivõistlustel esimese MM-kulla võitnud tšehh Ondrej Synek, stabiilne suurvõistluste finalist belglane Tim Maeyens, britt Alan Campbell jt.

Endrekson võrdleb end eliidiga ühepaadil

Ärasõidu eelõhtul oli Endrekson optimistlik ja arvas, et on Eesti karikavõistlustest taastumas. „Vorm on korralik ja tunne läheb õnneks paremaks, õige pea saan oma tasemest aimu,“ jäi olümpiahõbe tagasihoidlikuks.

Eesti parim naissõudja Kaisa Pajusalu on tegemas oma viimast juuniorhooaega ja kasutab samuti võimalust tippkonkurentsis kaasa lüüa. Tänavu on tema plaanides kaks tähtsat eesmärki: korrata edu alla 23aastaste maailmameistrivõistlustel ja pääseda MMile, et võidelda seal olümpiapääsme eest.

Naisi teeb ühepaadil kaasa 21. Medalipretendendid on siinkirjutaja arvates tšehh Mirka Knapkova, igihaljas valgevenelanna Ekaterina Karsten ja rootslanna Frida Svensson. Huvitav on jälgida leedulanna Donata Vistartaite arengut: teatavasti tegi talendikas sõudja mullu väga ilusad etteasted ja avalikkus ootab temalt uusi põnevaid esitlusi.

Roolijata neljane startis viimati Barcelona olümpial

On möödunud aastaid, mil viimati libises „suurele“ veele Eesti üksikaeru neljapaat. Täpsemalt käib jutt 1992. aasta Barcelona olümpiast, kui Eesti nelikul Vilpart-Virkus-Avamere-Divonin oli au sinimustvalget vormi kanda.

Nüüd on tekkinud uus noor põlvkond, kes kunagisi traditsioone edasi püüab kanda. 2007. aasta eduka juunioride kaheksapaadi baasilt eraldunud kvarteti põhituumik Andrus Sabiin, Artur Maier ja Sten Villmann said punti varem kergekaallasena läbilööki üritanud tallinlase Valeri Prosvirnini, matsid vähemalt hooaja alguses kaheksapaadi idee maha ja läbivad nüüd küpsuseksami.

Kuidas esinetakse 19 võistkonna konkurentsis? Milliseks kujunevad hooaja plaanid? Sellest saame aimu juba selle nädala lõpul.

Otseülekande võistlustest teeb FISA veebileht.

Invasõudjad registreerivad end alaliidus

Rahvusvaheline sõudeliit FISA on maailmas üks tegusamaid spordialaliite, kes panustab võimsalt invasporti ja tugineb printsiibile „sport kõigile“. Juba mitu head aastat on invasõudmine olnud tiitlivõistluste kavas JA tõestanud end paraolümpia programmi lahutamatu osana.

Eesti polE siiani invasõudmises osalenud, kuid nüüdsest võib kõik muutuda. Nimelt sõitis sõudeliidu viitsepresident Mihkel Klementsov koos sportlaste Alar Õige ja Jelena Pipperiga Münchenisse, et teatada väikeriigi ambitsioonidest programmis osaleda.

Õige ja Pipper eeloleval nädalavahetusel veel ei stardi, kuid said edaspidiseks loa osaleda LTA võistlusklassis (leg, trunks and arms ehk invasõudjad, kes saavad sportimiseks ka jalgu kasutada. On olemas veel klass TA ehk trunks and arms ja siin osalevad atleedid, kes oma puude tõttu sportimiseks jalgu rakendada ei saa).

 „Arvan, et esimesed stardid tulevad hooaja edenedes. Münchenisse läheme peamiselt atmosfääri nuusutama ja konkurente kaema,“ avaldas Klementsov ja temast õhkus rahulolu, et Eesti invasõudmise programm tõotab tuule tiibadesse saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles