Mõrtsukpuud varitsevad ohvrit

Urmas Hännile
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuivanud jalakate mahavõtmiseks läheb tarvis nii tõstukit kui kraanat, sest majade keskel kõrguvaid puid tuleb hakata saagima ladvast.
Kuivanud jalakate mahavõtmiseks läheb tarvis nii tõstukit kui kraanat, sest majade keskel kõrguvaid puid tuleb hakata saagima ladvast. Foto: Urmas Luik

Pärnus Side 4 krundil kõrgub kaks kuivanud jalakat, mis juba aastaid on kujutanud endast ohtu nii möödakäijatele kui lähedal asuvatele majadele.

„Kes mööda lähevad, need kõik ütlevad: “Jumal hoidku, kuidas te siin julgete elada!? Sellised puud akna all”,” tõdes kõnealuse maja ületeenaaber.

Olukorra teeb eriti hulluks, et naabri teada pole ohtlike puude pärast võimalik kellelegi hõlma hakata: Side 4 omanikku vähemasti ümberkaudsed inimesed ei tea. Nad on kuulnud, et krunt on pooleks jagatud, ent kellele kinnistu üks või teine osa kuulub, pole neil aimugi.

Ehk ainult niipalju, et üks omanikest olla siitilmast lahkunud. „Nad on puha surnud, ma ei teagi, kelle nimel see maja praegu on ja kus on teise poole peremees,” nentis naaber. „Pole teda oma silmaga näinud.”

Võõras mure

Niisuguses situatsioonis on ohutsoonis elavatel inimestel loomulik loota linnavalitsusele, paraku pole bürokraatidest abi olnud.

„Möödunud aasta augustis lubati puud maha võtta, aga siin nad seisavad ja ehmatavad meid kõiki,” ütles Side 4 üleaedne.

Tühilubadus oli kuivanud jalakate läheduses asuvate majade elanikele seda valusam, et nad kõik on korrektsed maksumaksjad, tänu kellele linnaametnikud palka saavad.

Ka on mõeldamatu, et hädas linlased hakkaksid omanuhti toimetama puudega, mille kõrvalt jookseb läbi elektriliin.

„Kui selle madala maja peremees käis eelmisel aastal rääkimas, siis oli esimene jutt olnud, et see pole nende mure,” meenutas naaber mullust suhtlemist linnavalitsusega. „No kuulge, kellegi mure ta peab olema, sest inimeste elu on ju ohus! Keegi peab linnakodanike pärast muret tundma, mingi lahenduse leidma, meie ei saa siin hakata midagi tegema, sest elektrijuhtmed on riigi värk.”

Samuti on selge, et majade keskel kõrguvaid puid ei saa niisama hõlpsalt langetada, nende mahavõtmiseks on vaja tõstukit ja kraanat.

Luba anti kolme aasta eest

Pärnu linnavalitsuse avalike suhete teenistuse juhataja Maria Murakas-Ollo ütles, et jutuks jalakate eest kannab hoolt eelkõige kinnistu omanik, kelle krundil puud kasvavad. Liiati on mainitud kahe puu raieluba väljastatud 2008. aasta 22. septembril ning pikendatud aasta kehtivat luba 2009 septembris.

„Luba kehtis seega 22. septembrini 2010,” nentis Murakas-Ollo. „Luba pikendades lubas omanik puud 2010. aastal maha võtta.”

Kinnistusregistri kohaselt on Side 4 ühisomanikud Terje Lääts, Vladimir Þabski, Martin Heinmets ja Raja Uustamm.

Murdunud puud pole Eestis sel sajandil õnneks suurt kümnist nõudnud. Teadaolevalt võttis langenud puu inimelu viimati 2001. aasta juulis, mil Tudu kandis möllanud tormist pikali puhutud puu alla jäi naine. Mullu juhtus puude tõttu kaks rasket õnnetust: Lääne-Virumaal Rakveres sai langevalt puult löögi 38aastane naine, Viru-Jaagupi lähedal 62aastane mees, kes oli autos, mis jäi murdunud puu alla.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles