Loomaomanikke hoiatatakse saabuva kuumalaine eest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palava suveilmaga võiks lemmiklooma koju jätta.
Palava suveilmaga võiks lemmiklooma koju jätta. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Seoses kuumade suveilmade saabumisega kutsub Eesti loomakaitse selts (ELS) üles oma lemmikuid mitte unarusse jätma.

ELSi sõnutsi on lubamatu jätta loomi tundideks autosse või mõnda muusse suletud kohta, kus puudub võimalus varjuda kuumuse eest ja tekib kuumarabanduse oht.

Päikese mõjul muutub auto mõne hetkega väga kuumaks ja paokile jäetud aknast pole abi. Tavalisel suvepäeval temperatuuril 21 kraadi võib pargitud autos tõusta temperatuur ligi 49 kraadini isegi siis, kui auto on pargitud varjulisse kohta.

Ka sõitvas autos võib tekkida kasvuhooneefekt, temperatuur tõuseb kõrgele ja õhk ei liigu. Väliskeskkonna liiga kõrge temperatuuri korral ei suuda loom end ise jahutada ja ta kehatemperatuur hakkab kiiresti tõusma.

Kuumal päikesepaistelisel päeval ei ole soovitav minna loomaga pikemale jalutuskäigule. Pikemad jalutuskäigud ja treeningud tuleks kuumal päikesepaistelisel päeval sättida varahommikusse või hilisõhtusse, kui on juba jahedam. Koeraomanikel tasub teada, et kerge kuumarabanduse vastu aitab, kui anda koerale külma vett juua ja kasta teda jaheda veega. Vajadusel tuleb kindlasti pöörduda veterinaararsti poole.

Märgates kuumarabanduse tunnustega looma, tuleks võimalusel anda loomale esmaabi: toimetada loom varjulisemasse kohta, anda talle külma vett, kasta jaheda veega, seejärel jälgida looma seisundit ja võimalusel otsida kontakti loomaomanikuga.

Märgates kuumal suvepäeval autosse jäetud lemmiklooma tuleks jätta meelde sõiduki registreerimisnumber, värv, mudel ja otsida lähedusest sõiduki omanikku. Kui tundub, et looma enesetunne on halb ja esinevad kuumarabandusele iseloomulikud tunnused, tuleb pöörduda politsei poole või teavitada Eesti loomakaitse seltsi telefonil 526 7117.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles