Maalahing riigikogus

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andres G. Adamson

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) algatatud koduomanike maamaksust vabastamise seaduse eelnõu esimene lugemine päädis kaks ja pool tundi väldanud küsimuste-vastuste turmtulega riigikogus. Stenogrammi lugedes jääb mulje, et parlamendiliikmed kas ei kuula-kuule, ei saa aru või peavad toredaks esitada ikka ja jälle sama küsimust muudetud sõnastuses. Aga see selleks.

IRLi valimiseelseid lubadusi ja lepe kodanikuga oli kodukulude vähendamine. Võimuliitu moodustades nõustus sellega Reformierakond.

2004 tõi maamaks omavalitsustele sisse 482 miljonit krooni, mullu juba 791 miljonit. Keskmine maksustatav maamaksumäär on kuue aastaga tõusnud 1,06 protsendilt 1,7 protsendini maa arvestuslikust maksustatavast hinnast.

Eriti drastiline oli maamaksu 2,5kordne tõus 2008 Tallinnas, jõudes 1,5 protsendini, mis paljudele põlistallinlastele tähendas tuhandetesse kroonidesse küündivat maamaksu. Koduomanike maamaksust vabastamise eesmärk oleks võtta omavalitsustelt võimalus seda maksu meelevaldselt tõsta (Tallinn) ja anda see raha inimestele eluasemete renoveerimiseks.

Oponendid leidsid, et seaduse jõustudes üritatakse muuta eluasemeks igasuguseid kuure ja kuute, et ainult maamaksust pääseda. Skeptiliselt suhtuti omavalitsustele saamata jääva tulu kompenseerimisse, ehkki eelnõu ette kandnud Urmas Reinsalu andis selle peale võimuliidu ausõna.

Parlamendi dispuudis jäi kuidagi kahe silma vahele, et valdavalt on kodualused maad ammu välja ostetud. Miks peab seda ikka ja jälle uuesti tegema? Parandusettepanekute tähtaeg enne eelnõu teist lugemist oli eile.

IRLi eelnõu ei näi meeldivat reformierakondlasest rahandusministrile Jürgen Ligile, kes väga tähelepanelikult täidab välismaalt tulnud ettepanekuid. Sealt soovitatakse Eestis maamaksu hoopiski tõsta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles