Kristiina Kupper: Silma hakkab hämmastav töökus

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristiina Kupper, Pärnu linnaaednik, kodukaunistamise Pärnumaa toimkonna liige.
Kristiina Kupper, Pärnu linnaaednik, kodukaunistamise Pärnumaa toimkonna liige. Foto: Urmas Luik

Kodukaunistamise Pärnumaa toimkonna üks püsiliikmeid on 1999. aastast olnud Pärnu linnaaednik Kristiina Kupper, kelle professionaalse pilguga nähtu läheb arvesse üsna keerulisel võitjate selgitamisel.

Maist juunini sõitis komisjon maakonnas ringi, vaadates oma silmaga üle 14 valla, Vändra alevi ja Sindi linna esitatud 31 objekti. Paremik selgus 2. juuni õhtul.

Kuidas suhtuvad omavalitsused konkursile vääriliste objektide esitamisse?

Konkursi esimestel aastatel oli omavalitsustel kergem leida kandideerivaid objekte, nüüd peavad nad selleks ilmselgelt rohkem vaeva nägema, sest kauneid koduümbrusi, sealhulgas juba esitatuid ja tunnustatuid, on aina rohkem.

Linna- ja vallavalitsused on teinud korralikku eeltööd, võrreldes ajaga, kui tundus, et mõnes kohas ei valinud objekte välja päris õige inimene. Sellel aastal olid maakondlikule toimkonnale esitamiseks valitud väga kenad objektid. Nende seas mitu lasteaeda, sest konkursi juhtmõte on seotud lastega.

Kas nägite selliseidki maitsevääratusi, mille puhul tahtnuks näppu viibutada?

Koduümbruse kaunistamine on maitseasi, iga inimene teeb seda oma ilumeelega ja võimalusi arvestades.

Millest te ise hinnangu andmisel lähtute?

Minu põhimõte on, et lihtsuses peitub ilu.

Missuguseid aia- ja koduümbruse kujundamise põhimõtteid soovitate järgida?

Kui kusagil ajakirjas on ilmunud fotod mingi detaili kasutamisest, leiab neid aedadestki ridamisi, nagu näiteks saabastesse või vankritesse istutatud lilled.

Kui aiakujukesi on liiga palju, tasuks mõelda sellele, et neid mitte suvaliselt laiali laduda, vaid et nad moodustaksid haljastusega kompositsiooni.

Sümpaatne on, kui inimesed ise nuputavad ja teevad. Eesti inimese maitse on väga hea, üsna hästi tunnetatakse ümbruskonda ja luuakse koht, mis on kooskõlas ümbritseva maastikuga.

Kas kolmel viimasel ringsõidul miski teid hämmastas?

Ikka ja jälle hämmastab maainimeste töökus. Sõidad teed pidi, mis lõpeb kusagil metsa taga, kohta, kus enda arvates ei ela ühtegi inimhinge, ja leiad ennast niidetud alalt, heakorrastatud taluümbrusest. Kusjuures pererahvas käib linnas tööl, neil on lapsed-loomad ja nad jõuavad selle kõrvalt luua kauni kodu ja hoida selle ümbruse korras.

Võtame ette esikohale tulnud. Palun kommenteerige neid, alustades eramute klassis võitnust, perekond Kuke kodust Paikusel.

See kodu on üks minu lemmikutest, ma ei oska ühtegi detaili esile tuua, see on tervik, nii hoone, aed kui ümbrus, mis tekitavad loodusläheduse tunde. Taimevalik on väga tore, omapära lisavad kividest laotud kõnniteedel kasutatud ringikujulised elemendid. Minu arvates on see kõrgetasemelise ümbrusega kodu, mida tasub vaadata ja eeskujuks tuua.

Lavassaares Mäe tänava aedades oleme varemgi toimkonnaga käinud, nüüd oli see pikk tänav korraga hoonete rühmana konkursil. Hoovidesse kiigates leiab sealt huvitavaid lahendusi ja üldmulje on väga hea, tundub, et seal on hästi tore naabruskond ning ühine “miski”.

Uulu lasteaed kui looduslähedase keskkonna klassis võitja hakkas silma ilusti hooldatud mängualade, suurte puudega, mis peidavad kunagist kolhoosikeskuse tellishoonet. Maastik annab õuealale ilu juurde, haljastus peakski olema lasteaedadele kohustuslik. Kahju, kui mänguplatsil on vaid väljak, teed ja valgustus.

Kapsi talu korrastatud ümbrust, niidetud ala on võimalik näha Vändrast Suure-Jaani poole sõitjatel. Pererahvas on niitnud isegi jõesaare, ilu- ja tarbeaed on hooldatud, “maitsekus” on seal märksõna “töökuse” kõrval.

Kodukaunistamise liikumine Eestis algas 75 aastat tagasi. Tunnustuseks tegijatele on tavakohane presidendi vastuvõtt. Kes on sinna minemas Pärnust?

Pärnust läinud aasta võitjad: Harju 35, Suur-Kuke 19, Tulika 3 ja Jakobi 14 omanikud. Eelmisel aastal toimus kodukaunistamise konkursi võitjate vastuvõtt Pärnu kontserdimajas, kus president Ilves andis üle 1000. autasu. Pärnu maakonnas on toimkond “Kauni Eesti kodu” konkursil osalemise aastatega vaadanud 803 objekti, et valida nende hulgast parimad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles