Toominga eramu varjub männikusse

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eramute klassis võitis Paikuse alevikus Toominga 8 koduümbruse kujundus, mille looja on perenaine Ege Kukk.
Eramute klassis võitis Paikuse alevikus Toominga 8 koduümbruse kujundus, mille looja on perenaine Ege Kukk. Foto: Urmas Luik

Paikuse vallaametnikud panid kümnesse, kui esitasid kauni kodu tiitli pretendendiks Toominga 8 eramu, mis nagu teisedki selle tänava rajatised sobitub suurepäraselt männiku varju Pärnu jõe kaldapealsel.

“Kui siia tulime, kasvas krundil samasugune mets nagu kõrval,” viitab majaperenaine Ege Kukk aiatagustele kõrgetele puudele ja tihedatele põõsastele.

Seitsme aastaga on pererahvas kujundanud kõrghaljastust säilitades kodu ümber märkimisväärset ilu ja perenaine omandanud Räpina aianduskoolis maastikuehituse eriala. Aga kui ta lillede, ilupõõsaste ja -puude istutamisega alustas, oli talle abiks vaid oma vaist ja soov rajada Inglismaa küpsete aedadega sarnanevat ümbrust, kus oma koht on samblalgi, ning sihvakaid puutüvesid pidi ronivad üles lopsakad metsviinapuu ja lõhine hortensia. Metsaaias on oma koht isegi võilillel, tulikal, kõrvenõgesel, need on teadlikult kasvama jäetud.

“Vaatasin, kuhu ja mida peaks istutama, et akendest paistaks silmailu, et tekiks mõnus õuetuba,” seletab aiakujundaja oma põhimõtteid, mille järgi ta samm-sammult on tegutsenud.

Maja ümbruse kivikõnniteedesse laotud huvitavaid ringe põhjendab Ege Kukk sellega, et kuidagi tuleb ju kivide üleminek korraldada. Praktiline tulemus, omapärane aiakujunduse element.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles