Pärnumaa parim noor jättis murdeea vahele

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnumaa parimale noorele andis tiitli hea noor 2011 üle Pärnu avatud noortekeskuse juhataja Annely Reile.
Pärnumaa parimale noorele andis tiitli hea noor 2011 üle Pärnu avatud noortekeskuse juhataja Annely Reile. Foto: Meisi Volt

Pärnu avatud noortekeskuse kaheosalise noorte käitumist hindava projekti käigus hindasid Pärnumaa üldhariduskoolide eeskujulikud õpilased oma eakaaslaste käitumist, misjärel kuulutati välja tiitli hea noor 2011 omanik.

Projektis osalenud Pärnu kolledži tudeng Jaanika Parm teavitas, et Pärnumaa parimaks nooreks valiti Paikuse põhikooli 13aastane õpilane Rando Aljaste.

Rahulik ja korralik noormees

Nooruki õde Maris Aljaste kirjutas oma kaaskirjas, et noorusele vaatamata on ta väike vend uskumatult sihikindel, aus, abivalmis, kiire taibu ja rahuliku meelega.

“Austades teisi, nii vanemaid kui nooremaid, on Rando õppinud austama iseennast,” lisas Maris Aljaste. “Mu vend ei viska iial prügi maha, ei ropenda, ei kiusa, isegi lohakas ei ole. Sellises vanuses ollakse murdeeas, kuid tundub, justkui jätaks Rando taolise faasi oma elus vahele.”

2007. aasta sügisest tegeleb Pärnumaa parim noor võistlustantsuga. Revalia tantsukooli õpetajal Merle Klandorfil jätkus noormehe iseloomustamiseks samuti vaid kiidusõnu. Klandorfi hinnangul on noormees jätnud Revalia õpetajatele rõõmsameelse ja heatahtliku tantsija mulje.

Jaanika Parm märkis, et ettevõtmise eesmärk oli juhtida tähelepanu noorte käitumisele koolides ja tegude põhjal anda tagasisidet.

“Projekti eripära oli asjaolu, et hindaja roll anti eeskujulike õpilaste enda kätesse,” lisas Parm. “See andis noortele võimaluse hinnata oma koolikaaslaste tegusid ja anda eakaaslastele märku, et nende käitumine paistab silma. Hindajate ülesanne oli märgata tunnustatavat või taunitavat käitumist ja anda vastavalt sellele kas positiivse või negatiivse märgiga kleeps.”

Noored andsid eeskuju

Projekti mõte oli leida koolides üles need noored, kes oma käitumisega annaksid positiivset eeskuju.

“Üksteise vajadustega arvestamine, abistamine ja võrdsustunde hoidmine on koolis positiivse keskkonna loomise võti,” märkis Parm. “Selleks, et nii õpilastel kui õpetajatel oleks hea ja turvaline koolis olla, on tähtis, et õpilased oleksid teadlikud eetikanormidest ja nende täitmise vajalikkusest. Tunnustati lapsi, kes paistsid silma heatahtlikkusega.”

Osales kokku seitse Pärnu kooli: Hansa-, Koidula, Ülejõe ja ühisgümnaasium, Vanalinna põhikool, Sütevaka humanitaargümnaasium ja vabakool.

Hindamise lõpetas ühine arutelu, kus kõikide koolide hindamismeeskonnad tegid kokkuvõtteid ettevõtmise kulgemisest. Tagasisidest selgus, et kleepsude jagamine vastavalt käitumisele tuli õpilastele suure üllatusena.

“Paljud noored, kes reeglitest üle astuvad, ei ole oma halvast käitumisest isegi teadlikud, kuid õpilased, kes teevad midagi heast tahtest ja omakasupüüdmatult, on juba harjunud, et sellele ei pöörata otsest tähelepanu,” tõi Parm esile. “Tänu sellele projektile said nüüd paljud teadlikuks, et nende taunitavad või heatahtlikud teod ei jää teistele märkamata.”

Tuleval aastal on korraldajail kavas hea noore tiitli väljaandmist jätkata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles