Sõudjad jätkavad lahenduste otsimist

Enn Hallik
, sporditoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaspar Taimsoo (vasakul) ja Allar Raja tõusid küll MK-sarjas liidrikohta jagama, kuid supervormis veel ei ole.
Kaspar Taimsoo (vasakul) ja Allar Raja tõusid küll MK-sarjas liidrikohta jagama, kuid supervormis veel ei ole. Foto: Fred Killing

Hamburgi MK-etapp andis Eesti sõudjatele neljanda ja üheksanda koha, hooaeg jätkub “Merevaigust aeru” regatiga Trakais ning MK finaaliga Luzernis.

Põnevalt alanud sõudmissuvi on poole peal, suurema jao Londoni olümpia pileteid selgitav MM tuleb järjest lähemale, aga lahtisi otsi on eestlaste leeris ootamatult palju.

Säravalt hooaega alustanud Andrei Jämsä paariline Igor Kuzmin pani aeru lõplikult käest, kui Müncheni MK-etapil selgus allajäämine Kaspar Taimsoole ja Allar Rajale, ühepaadil Londonisse pürgida lubanud Tõnu Endrekson ei ole õiget hoogu üles saanud, kohta mingis mitmemehepaadis ei ole Vladimir Latinil. Kui kellelgi omal tasemel loodetult läheb, siis on need vaid Pärnu SK üksikaeruneljane ja Kaisa Pajusalu.

Neljas koht viis liidrikohta jagama

Mullused MK-sarja kolmandad paarisaerukahesel Kaspar Taimsoo ja Allar Raja seadsid endale eesmärgiks tõusta tänavu kõrgemale ning teoreetiline võimalus neil selleks on: kahe neljanda koha eest on eestlastel niisama palju punkte kui avaetapi võitnud sakslastel ja nüüd võidutsenud uusmeremaalastel Nathan Cohenil ja Joseph Sullivanil. Võitmaks MK-sarja tuleb Taimsool-Rajal neist Luzernis parem olla.

Hamburgis oli konkurentsis vaid üheksa kahelist, esimese etapi esikolmikust ei kedagi. Sõideti poolfinaalid, kust eestlased vaevata otse finaali said. Medalisõidus olid Taimsoo ja Raja alguses teised, poolel maal kolmandad, hakkasid Eesti koondise teist kohta oodanud peatreeneri Jaan Tultsi sõnul ära vajuma kolmandal veerandil ja kustusid viimasel 500 meetril. Võitsid Cohen-Sullivan, teised olid argentiinlased Ariel Suarez ja Christian Rosso, kolmandad lätlased Lauris Sire ja Dairis Adamaitis ning neljandad Taimsoo-Raja.

“Ei kukkunud kõige paremini välja,” kommenteeris Taimsoo-Raja treener Matti Killing. “Üheks põhjuseks olid meie trenniuuendused, mis ei osutunud efektiivseiks. Peame vana ja hea juurde tagasi pöörduma. Ka ei sobinud meile see kahe sõiduga võistlusformaat – eriti just Raja vajab pikemat lahtisõitmist.”

Lätlastele allajäämist kommenteerides ütles Killing, et tegemist on U23 maailmameistritega, kellele Taimsoo ja Raja kaotasid ka mullu Trakais … ja tulid seejärel Euroopa meistreiks.

Hamburgis võistles ka Eesti naiste sõudmise esinumber Kaisa Pajusalu. Eelsõidus, kust sai edasi kolm esimest, oli Pajusalu neljas, aga vahesõidu ta võitis ja sai ikkagi poolfinaali. Seal oli eestlanna viies, mis tähendas jätkamist B-finaalis.

Selgitamaks kohti 7.-12. oli Kaisa Pajusalu poolel distantsil veel leedulanna Donata Vistartaite järel teine, aga lasi lõpu eel mööda venelanna Julia Levina ja sai seega MK-etapil üheksanda koha.

“Olen oluliselt rohkem rahul kui esimese MK-etapi järel,” rääkis Pajusalu eile. “Tundsin, et jõudu oli rohkem, protokoll näitab, et kaotasin tippudele vähem, kokkuvõttes hakkan mõõnast välja tulema.”

Järgmine regatt on vormi tõusmiseks tihedat võistlemist vajaval Pajusalu “Merevaigust aer” Leedus Trakais, 8.-11. juulil võistleb ta MK-sarja viimasel etapil Šveitsis Luzernis.

Mehi on üle, mehi on puudu

Sügisel minnakse Sloveeniasse MMile olümpiapileteid jahtima, aga millise strateegia ja paatkondadega, pole veel kuigi selge. Kindlad paistavad olevat vaid Pajusalu naiste ühesel ja Pärnu SK nelik üksikaerulisel. Ka Taimsoo ja Raja paarisaerukahesel, kuigi aruteludes liikuvat variant istutada nad koos Tõnu Endreksoni ja Andrei Jämsäga tugevaks paarisaeruneljaseks.

“Vägisi kedagi panna ei saa,” kinnitab Taimsoo-Raja treener Killing. “Meil on õigus sõita MMil kahest ja me kasutame seda õigust. Minu arvates võiks Londoni ühesel eesmärgiks seadnud ja selleks rahva abiga hea paadigi saanud Endrekson ühesel edasi üritada. Jämsä saaks võtta Vladimir Latini ja kaks meest kaheksapaadipundist ning neljasega olümpiale üritada.”

Eesti koondise peatreener Jaan Tults möönis, et aeg läheb, moodustataval paatkonnal on kokkusõiduks aega vaja, otsused tuleb teha kiiresti.

“Mu ettepanek oli teha neljane, aga väidetavalt pole Endrekson ja Jämsä nõus tasemelt tunduvalt nõrgematega ühte istuma. Kas koos Raja ja Taimsooga või siis ilma nendeta,” rääkis Tults. “Seega on loogiline, et Tõnu jätkab ühesel ja Jämsä ning Latin otsivad omale kaks meest juurde.”

Pärnu sõudeklubi treener Tatjana Jaanson rääkis, et arutab situatsiooni koos oma hoolealuste Endreksoni ja Jämsäga ning seisukoht võib päev-päevalt muutuda.

“Tänane seis on selline, et Luzerni MK-etapile lähevad nii Endrekson kui Jämsä ühelistel ja kumb neist on parem, esindab Eestit MMil,” ütles Tatjana Jaanson eile lõuna ajal. “Kaheline Taimsoo-Raja on selge, aga paarisaeruneljalise varianti ma ei näe, sest Endreksoni, Jämsä ja Latiniga samaväärset meest võtta ei ole.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles