Pärnu suve avamisel pandi meremees põlema

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Tere, Pärnu suvi!" algas meeleoluka merelahingu etendusega Kuramaa meremeeste ja viikingitest rannarahva vahel. Lahingu käigus pandi ühele kuramaalasele ka tuli otsa.
"Tere, Pärnu suvi!" algas meeleoluka merelahingu etendusega Kuramaa meremeeste ja viikingitest rannarahva vahel. Lahingu käigus pandi ühele kuramaalasele ka tuli otsa. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Täna anti Vallikäärus Pärnule üle suvepealinna tiitel, millele eelnes vallikraavis vihane merelahing Kuramaa meremeeste ja rannarahvast viikingite vahel.

Tuhanded inimesed jälgisid teisipäeval üritusel „Tere, Pärnu suvi!“ Vallikraavi vallilt ja aasalt, kuidas vallikraavi purjetas Kuramaa hertsogi Jakob von Kettleri lipulaeva koopia, purjelaev Libava, mida ründasid siis kolmest sõudepaadist viikingid.

Kuigi Kuramaa laev tulistas viikingeid kahurist ja korra plärtsus ka musket, vallutasid ülekaalus olnud rannarahva esindajad peagi Libava. Takkaotsa pisteti etenduses show' osana veel ühele Kuramaa meremehele tuli otsa ja see pidi abi otsima vallikraavist. Vallutatud laeva masti tõmbasid viikingid aga tagurpidi piraadilipu.

Etenduse legendi luges ja kogu õhtut juhtis Endla teatri näitleja Priit Loog.

Etendusele järgnevalt tantsisid vallikäärus WAF Dance’i tantsijad ja efektse trummi ja tule-show’ “Päikese tervitamine” pakkus Estonian Festival Drumshow koos Andrus Lillepeaga.

Kell 20 sammusid Vallikääru lavale kevadpealinna Türi abivallavanem Üllar Vahtramäe, kultuuripealinna Tallinna abilinnapea Mihhail Kõlvart, Tallinna linnasekretär Toomas Sepp ja Pärnu linnapea Toomas Kivimägi, et viia läbi pidulik tiitli üle andmine.

Esmalt ulatas Vahtramäe sümboolse valitsussaua Tallinna abilinnapeale, kes selle siis edasi Kivimäele andis. Sepp luges aga ette Tallinna linnapea Edgar Savisaare allkirja kandva tunnistuse, mille kohaselt omandab Pärnu pealinna tiitli kuni kalendrijärgse sügise alguseni.

„Pärnu peab hoidma päikese kõrgel, merevee soojana ja liiva kuldsena!“ luges Sepp tunnistuselt tingimusi, mille alusel Pärnu suvepealinnaks sai.

Valitsussaua vastu võtnud Kivimägi teatas Vallikääru suurelt lavalt, et Pärnu on nüüdsest pealinn ka kõigi mittepärnakate jaoks. Samuti soovis linnapea kõigile head suve ja kuulutas suve saabunuks.

Üritust „Tere, Pärnu suvi!“ jäi lõpetama kontsert, millel astusid lavale Tõnis Mägi, Liisi Koikson, Kaire Vilgats ja brassansambel Estraadiraadio.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles