Hansapäevad pakuvad nii tsirkust kui leiba

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

1.–3. juulil toimuvad Pärnu hansapäevad lahutavad külastajate meelt eriilmelise programmiga, tuues suvepealinna Kaunase hansatsirkuse ja sajad kauplejad nii Eestist kui välismaalt.

Tänavuste hansapäevade üks huvitavamaid osalejaid on Leedu linnast Kaunasest pärit rändtsirkus. Pika tsirkusetavaga Kaunasest jõuavad Pärnusse peale muude loomade näiteks püütonid ja karud, kelle abil ürituse programm mitmekesisemaks muudetakse. Eksootiliste loomade kõrval on kohal kodumaised neljajalgsed, kes pakuvad seltsi ja meelelahutust lastele.

Hansapäevade kunstilise juhi Mart Tõnismäe hinnangul on sündmuse põnevamaid osi õhtusesse kavva kuuluvad kontserdid. Muusikaliste esinejate hulka mahuvad nii eestimaine peamiselt folkmuusikat viljelev ansambel Nikns Suns kui Lätist kohale sõitev vanaaja muusikat tegev Obscurus Orbis.

Tõnismäe sõnutsi väärib kindlasti kuulamist Tšehhist pärit rokiliku tunnetusega vürtsitatud keskaegset muusikat mängiv Øemdih, samuti tasub minna Kaunases tegutseva Hansanova ja eestimaise grupi Vaikuse Muusika kontserdile.

Avalikkusele tuntud nimedest on festivaliprogrammis niisugused artistid, nagu Bonzo, Kihnu Poisid ja raskemat sorti folkmuusikat viljelev ansambel Oort.

Tavakohaselt on oodata mitut laadi tantsulisi etteasteid. Samuti tegutsevad õpitoad, kus osalejad võivad omandada näiteks šamaanitarkusi ja valmistada taimedest muusikainstrumente.

Tehnikahuvilistele on hansapäevadel laupäeval kavas retroautode ralli, millega tähistatakse Pärnu linna 760. ja Monte Carlo ajaloolise võidusõidu 100. aastapäeva. Ralli raames korraldatakse vanade mootorite näitus.

Kõrvuti tiheda kultuurikavaga on hansapäevadele oodata ridamisi kauplejaid. Hansaturu eest vastutava Elo Juursalu sõnutsi on aina täienevas nimekirjas praeguseks üle 300 kaupleja.

Keskaegsele laadaplatsile on oodata kauplejaid ja toitlustajaid nii Eestist kui välismaalt. Turul luuakse ajastutruu miljöö kostümeeritud kaubitsejate ja enamasti käsitööna valminud toodete müügiga.

Juursalu väitel on kõigist kaupmeestest umbes 30 protsenti pärit väljastpoolt Eestit.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles