Tänavust filmifestivali läbib õnneotsingute teema

Mark Soosaar
, festivali pealik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Režissöör Rachael Wilsoni filmis “Yakel 3D” muretseb Vanuatu 108aastane suguharu pealik, kas kogukonnal jagub tahet pärast pealiku lahkumist elada ilma elektri, raha ning moodsate esemeteta.
Režissöör Rachael Wilsoni filmis “Yakel 3D” muretseb Vanuatu 108aastane suguharu pealik, kas kogukonnal jagub tahet pärast pealiku lahkumist elada ilma elektri, raha ning moodsate esemeteta. Foto: Internet

Esmaspäeval kell 16 avatakse Pärnu Vanalinna põhikoolis XXV Pärnu rahvusvaheline filmifestival, mille kavva mahub üle 120 tõsielufilmi.

Pärnu filmifestival tähistab sel suvel mitut aastapäeva. Võib-olla on festivali 25. toimumiskorrast isegi tähtsam number 20, mis tähistab kaht aastakümmet vabat Eestit, Lätit ja Leedut.

Vabaduse eest ohverdasid kõige kallima – oma elu – mu kolleegid, filmimehed Andris Slapinš ja Gvido Zvaigsne, kes hukkusid, kaamera õlal, Riia tulistamises 1991. aasta jaanuaris.

Avafilmid lätlastelt

Noor filmiassistent Gvido polnud jõudnud veel ühtki omanimelist filmi luua, Andris aga oli saavutanud juba rahvusvahelise tunnustuse väljapaistva põlisrahvaste kaduvate kultuuride jäädvustajana nii Siberis kui Põhja-Ameerikas.

Andris Slapinši diplomitöö “Liivi laulud” on juubelifestivali avafilm 4. juulil Vanalinna põhikooli aulas, kuhu tulevad ka Läti rahvuskangelase lesk, tütar ja poeg. Nad jäävad Pärnusse kogu festivalinädalaks, osalevad Eesti filmide hindamisel, esitavad 9. juulil Slapinši filme Siberi šamaanidest ja annavad üle Andris Slapinši nimelise rändauhinna parima põlisrahvastest loodud filmi autorile.

Esmaspäeval toimuvale festivali avatseremooniale jõuab teiste seas tänapäeva Läti üks säravamaid filmiloojaid, hiljuti USAst preemiakoormaga naasnud Andris Gauja. Tema film “Pereinstinkt“ räägib elu heidikutest Ventspilsi lähistel talumajas ja sobib hästi avafilmi “Liivi laulude” kõrvale, sest vaatab samuti julgelt elule silma ega karda valusat tõde nähtavaks-kuuldavaks teha. “Pereinstinkti“ näeb Pärnus esmaspäeval ja kolmapäeval ning reedel võistleb linateos ETVs Eesti rahva auhinnale.

Õnneotsijad ja elekter

Juubelifestivali läbibki seekord õnneotsimise teema. Selle pealkirja alla mahub peale kuue ETVs linastuva filmi tosinkond teost, mida näeb üksnes suurel ekraanil Pärnus, Viljandis, Heimtalis, Haapsalus ja Otepääl.

“Õnneotsijate” sarja mõni film on nii valus, et ETVs näitamine ei tulnud kõne alla. Nimetada võib Jorgen Lethi “Erootilist meest”, Jerzy Sladkowski “Viinavabrikut” ja Joonas Neuvoneni “Põgenemist jõuluvanamaalt”, kus inimese unistuste ja reaalsuse vahel haigutab kuristik.

Autorid küsivad kui ühest suust: kas 21. sajandi põhimõte “vabadus, võrdsus ja vendlus“ ikka teeb kõik inimesed õnnelikuks? Haaravate kunstiteoste nägemiseks tasub end suveleitsaku eest hämarasse kinosaali peita.

Kuna 22. juulil möödub 300 aastat loodusteadlase ja elektriuurija Georg Wilhelm Richmanni sünnist meie kodulinnas Pärnus, on festivalikavas hulk filme teemal “Elu elektrita ja elektriga”.

Richmann oli üks esimesi uudishimulikke teadlasi, kes ohverdas oma elu inimtsivilisatsiooni täiesti uude etappi – elektriajastusse viimise nimel. Kavas näeme filme nii neist rahvastest, kes siiani on oma ainulaadset kultuuri suutnud hoida elektrit kasutamata, kui inimkonna energiatulevikust.

Festival teles ja mujal Eestis

XXV Pärnu filmifestivali kavas on üle 120 tõsielufilmi. Neid hindab rahvusvaheline þürii, mida juhib Eesti rahva auhinna võitnud austraalia filminaine Safina Uberoi, mulluse võiduteose “Hea mees“ autor.

Muusikafilmide þürii pealik on sünnilt pärnakas Anne Erm ja Eesti filmide þürii peamees nüüdne pärnakas Mati Põldre. Lastefilme hindab Surju ja Pärnu koolipoistest-tüdrukutest þürii.

Lapsed ja noored on väga oodatud hommikustele tasuta seanssidele Vanalinna koolis 5.– 9. juulil ja õhtustele seanssidele uue kunsti muuseumis 11.–16. juulil.

Tänapäeval on paljudel inimestel digikaamerad ja mobiilid, millega saab jäädvustada kvaliteetset filmipilti. Sestap jagab selle ala kogemusi 9. juulil mudaravilas meistriklassis Boris Gerrets, konkursifilmi “Inimesed, kes ma oleksin ja ehk olengi” autor.

Festivali auhindade jagamiseks läheb 9. juulil Vanalinna põhikooli õuel pärast televaatajate telefonihääletust. Galaõhtule on lubanud esinema tulla folkansambel Svjata Vatra, liivlaste Staltede pereansambel ja Liisi Koikson.

Filmifestivalist saab osa veel Haapsalus 11.–14. juulil, Otepääl 12.–15. juulil, Viljandis ja Heimtalis 15.–17. juulil, Manijal 8. ja 23. juulil ning Kihnus 21. juulil.

Täpse programmi ja filmide tutvustused leiab festivali kodulehelt.

Tere tulemast XXV Pärnu filmifestivalile!



FILMIFESTIVAL

Esmaspäeval, 4. juulil

Vanalinna põhikoolis

Kell 16 festivali avamine.

Andris Slapinš, “Liivi laulud”. Läti (1976), 20 minutit.

Andris Gauja, “Pereinstinkt”. Läti (2010), 58 minutit.

Kell 20 teema “Elustiilid”.

H. Adamovich, “Pidu meie tänaval”. Valgevene, 25 minutit.

Marjoleine Boonstra, “Hobuste ning meeste seltsis”. USA, 78 minutit.

Uue kunsti muuseumis

Kell 18.30 teema “Elustiilid”.

Niels van Koevorden, “Lukomir - kuus kuud lahus”. Bosnia ja Hertsegoviina, 30 minutit.

Sylvie Jacquemin, “Indiaanlased nagu meie”. Prantsusmaa, USA, 55 minutit.

Kell 21 teema “Erilised portreed & mälu”.

Elisabet Prandi, “Tabades hetke”. Hispaania, 19 minutit.

Boris Gutšmazov, “Vladimir Soskijev”. Venemaa, 26 minutit.

Andrzej B. Czulda, “Muinasjutud ahjudemaalt”, Poola, 42 minutit.

Kell 22.30 teema “Õnneotsijad”.

Jörgen Leth, “Erootiline mees”. Haiti, Brasiilia, Panama, 85 minutit.

Mudaravilas

Kell 18 teema “Õnneotsijad”.

Fatma Bucak, “Peaaegu abielus”. Türgi, Itaalia, 60 minutit.

Kell 20 lühifilmid.

Sarah Vanagt, “Koridor”. Belgia, 7 minutit.

Daniel Lang, “L. kaitseb armastust”. Saksamaa, 10 minutit.

Kätlin Palm, “Otsides rahu ja armastust”. Inglismaa, 15 minutit.

Bernhard Hetzenauer, “Mis jäi ütlemata”. Mehhiko, 13 minutit.

Monika Farukuoye, “Peegeldus”. Austria, 11 minutit.

Alex Lora, “Odüsseuse gambiit”. USA, 12 minutit.

Åsa Blanck, Johan Palmgren, “Anders ja Harri”. Rootsi, 13 minutit.

Kalina Alabrudzinska, “Patustaja”. Poola, 14 minutit.

Joanna Tomaszewska, “Ridade vahel”. Poola, 14 minutit.

Dali Rust, “Nadežda”. Leedu, 32 minutit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles