Pärnu filmifestivalil rulliti lahti punane vaip

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Filmifestivali pealik Mark Soosaar riputas “ametimärgi” žürii esinaise, Austraalia režissööri Safina Uberoi kaela.
Filmifestivali pealik Mark Soosaar riputas “ametimärgi” žürii esinaise, Austraalia režissööri Safina Uberoi kaela. Foto: Ardi Truija

Eile avati Pärnu Vanalinna põhikoolis XXV Pärnu filmifestival, kooli treppidele laotatud punasele vaibale astusid esimesena Läti režissöör Andris Gauja ja operaator Aleksandrs Grebnevs.

Läti filmitegijate eluheidikutest rääkiv teos “Pereinstinkt“ linastus festivali avaõhtul ning võistleb reedel ETVs Eesti rahva auhinnale.

Vaibale joondus ka festivali rahvusvaheline žürii, kelle tööd juhib mullusel festivalil Eesti rahva auhinna võitnud Austraalia filminaine Safina Uberoi, linateose “Hea mees“ autor.

Taasiseseisva Eesti üks vanemaid kultuurifestivale on 25 aasta jooksul jäänud truuks oma peateemale: väärtustada ja talletada väike- ja põlisrahvaste kultuuri.

“Meie korraldusmeeskonda ühendab arusaamine, et festivali on vaja just neile riigita rahvastele ja rahvakildudele, kellel pole väljundit oma eksistentsi teadvustamiseks, jäädvustamiseks ja väärtustamiseks,” ütles Mark Soosaar festivali veerandsajale tegevusaastale tagasi vaadates. “See on olnud alati meie esimene valik.”

Soosaar lisas, et festivali korraldajad püüavad ajaga kaasa käia, nii on programmis osalevaid filme üle kümne aasta näidatud televisioonis: Pärnu filmifestival on maailmas ainuke festival, millele saab teleekraani vahendusel kaasa elada kogu riigis.

Tänavusel festivalil tuleb ekraanile 121 dokumentaalfilmi, neist kuut näitab ETV.

Ülejäänud teoseid saab vaadata Pärnus uue kunsti muuseumis, Vanalinna põhikooli aulas ja mudaravilas, hiljem Haapsalus, Viljandis, Otepääl, Heimtalis, Kihnus ja Manijal.

Programmi mahub filme õnneotsijatest, elektrist ja selle puudumisest.

20 aastat tagasi kättevõidetud vabadust Balti riikides tähistab Riia tulistamises 1991. aastal hukkunud dokumentalisti Andris Slapinši filmide retrospektiiv.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles