Juhtkiri: President: maa maksuvabastus tuleb

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

President Toomas Hendrik Ilves kuulutas läinud nädala lõpul välja koduomanike maamaksust vabastamise seaduse, nullistades Keskerakonna lootuse, et ehk saadab president seaduse riigikokku tagasi.

Presidendi kantselei andis teada, et juriidilise analüüsi kohaselt on seadus põhiseadusega kooskõlas ja jõustub 1. jaanuaril 2013. Seega ei leidnud kinnitust Keskerakonna ohtrad väited, nagu oleks seaduseelnõu valminud ülepeakaela tormates ja jäänud tooreks.

Küll tegi president olulise avalduse, millest Pärnu Postimehe arvates võiks olla tuge kohalikele omavalitsustele. Avalduses on öeldud, et maamaksust vabastamise seaduse jõustumiseni jääva poolteise aastaga tuleb riigikogul leida püsivad lisasissetuleku allikad linnadele ja valdadele.

”Maamaksuseaduse muudatusega äralangevat tulu ei saa põhiseaduse kohaselt hüvitada ühekordse eraldisega. Tuluallikas peab olema püsiv,” seisab avalduses.

Omavalitsustele on abiks riigikohtu otsus, mille kohaselt peab linnadele ja valdadele ette nägema küllaldaselt raha kohaliku elu edendamiseks ja katma kõik omavalitsusele pandud ja riigi ülesannetega seotud kulud. Õigusriigis kuulub selline otsus täitmisele, rõhutas Ilves.

Samuti lubas riigipea kasutada kõiki oma pädevuses võimalusi, et kindlustada omavalitsuste rahastamine vastavalt põhiseadusele.

Pärnu Postimees on eeskätt näinud lahendust 2009. aastal vähendatud kohalikku eelarvesse laekuva üksikisiku tulumaksu osa endise määra taastamises ja seejärel teatavas suurendamises. Nii tekiks taas omavalitsusteski huvitatus peatada tööealiste elanike äravool.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles