Soolast loobumine südant ei kaitse

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sool.
Sool. Foto: Elmo Riig

Puuduvad veenvad tõendid, et keedusoola tarbimise piiramine vähendaks südame-veresoonkonna tõbedesse haigestumist ja suremust, leidsid Suurbritannia Exeteri ülikooli teadlased.

Õpetlased koostasid seitsme varem avaldatud uuringu alusel põhjaliku metaanalüüsi ja leidsid, et soola vähendamine toidus alandas küll veidi vererõhku, kuid polnud piisavalt tõendeid, et see vähendaks südamehaigustesse suremist, vahendas Tartu ülikooli teadusportaal Novaator.

Südamehaigeid käsitles vaid üks uuring ja selle tulemuste kohaselt madala soolasisaldusega dieedile läinud inimeste seas suremus hoopis tõusis.

„Kui see on tõsi, lükkab see ümber kõik praegu kehtivad tervisekäitumise suunised,” kommenteeris uuringu tulemusi Põhja-Eesti regionaalhaigla kardioloogiakeskuse juhataja Margus Viigimaa.

Tema sõnul on sarnaste metaanalüüside tulemused andnud varemgi veidraid tulemusi, mis on hiljem tulnud ümber lükata.

„See, et soola liigtarbimine tõstab vererõhku, on füsioloogiline: soola tõttu hoiab organism vett kinni, selle tulemusel tõuseb vere maht, mille tagajärjel tõuseb vererõhk,” lisas Viigimaa selgituseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles