Panipaigad ootavad kordategemist

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korras riiul on silmale ilus vaadata, ka on sealt lihtne tarvilikku leida.
Korras riiul on silmale ilus vaadata, ka on sealt lihtne tarvilikku leida. Foto: Marina Pushkar

Vähesed inimesed suudavad oma panipaigad ideaalses korras hoida. Tunnistagem, et enamik meist viskab asjad kiirustades riiulile ja uks kinni: küll hiljem jõuab kõik korda seada.

Nüüd ongi see aeg käes. Puhkust veetes jagub lõpuks ometi kohustustevaba aega, et oma panipaigad põhjalikult ette võtta, aastaid kasutamata esemed sorteerida ja korralikult riiulitele-kastidesse sättida.

Kuidas siis oma panipaigad, kuurid ja garaažid mõistlikult ja võimalikult ruttu korda teha? Nõu annab K-rauta mööblitarvikute ja tööohutuse tootejuht Karmo Korn. Temagi on seda meelt, et esimese asjana tuleb koristamiseks ja sortimiseks varuda küllaldaselt aega. “Sobiva päeva valimisel tasub uurida isegi ilmateadet, sest kuival päeval saab sorteerimise vahelaona kasutada õue,” soovitas ta.

Kui garaažis või kuuris valitseb täielik segadus, oleks arukas ruum alustuseks tühjaks kanda, süda kõvaks teha ja ära visata kõik aegunud, katkine või niisama kasutu.

Seejärel ootab ruum korralikult puhtaks küürimist ja vajadusel võib seda isegi värvida. “Panipaik ei pea olema silmatorkavalt igav,” rõhutas Korn. “Mõelge ka sisekujundusele, kasutades rõõmsaid toone või nutikaid lahendusi, kombineerides nii uut kui vana.”

Tõsi, garaaži ja kuuri seinu tapeediga kaunistama hakata ei tasu, aga majas asuva panipaiga nägusamaks muutmisel annab edukalt kasutada tubade tapeetimisest üle jäänud rullide otsi. Nii saavad seinad rõõmsamaks, ühtlasi väheneb kunagi igaks juhuks riiulitele seisma jäetud kraami hulk.

Millised riiulid?

Tähtsamaid samme panipaiga korrastamisel on mõelda läbi hoiustamine: kuhu ja millised riiulid?

Kui majas on saagi ja akutrelli käes hoida oskav mees, saab ehk suhteliselt vähese vaevaga puidust riiulid valmis meisterdatud. Hoopis avaramat mängumaad pakuvad ehitus- ja sisustuspoodides müüdavad metallist riiulisüsteemid.

Korn selgitas, et laias laastus on valida kahesuguste riiulisüsteemide vahel: statsionaarsed ja teisaldatavad. Esimest tüüpi riiul on otstarbekas paigutada sinna, kus ruum võib olla püsivalt hõivatud. Teisaldatavad moodulriiulid sobivad kohtadesse, kus riiulite alla jäävat ruumi läheb aeg-ajalt tarvis muuks otstarbeks, näiteks garaažis.

“Kandevõimelt on kõige tugevamad eraldi seisvad ja veidi nõrgemad seinale kinnitatavad riiulid,” rääkis Korn. “Arvestama peab sellega, et kuigi metallriiulid on kallimad nagu nende komplekteeriminegi, on need vastupidavamad ehk sisuliselt eluaegsed. Aga puidust riiuleid on lihtsam välja vahetada.”

Üldjuhul on kõige mugavam lahendus statsionaarsed riiulisüsteemid. “Hästi sobivad seina külge kinnitatavad Sovella riiulid, mida saab vastavalt soovile vajalikule kõrgusele reguleerida,” soovitas Korn. “Nende riiulite mõõdud algavad 60 sentimeetri laiuselt ja kahe meetri kõrguselt ning nad kannatavad vähemalt 200 kilo.”

Praktiline ja vastupidav on metallriiul ja kui see kinnitada kergele horisontaalrööpale, on selle asukoht hõlpsalt muudetav. Pikaaegse vastupidavusega metallriiulite miinuseks on aga kõrgem hind ja standardsed mõõdud.

Kui ruum on ebastandardsete mõõtudega, tasub osta seinasiinid ja puitplaadid. Liimpuidust või vineerist plaadid tulevad hinnalt odavamadki. “Korraliku kandevõimega on juba 18 millimeetri paksusega plaadid,” lisas Korn.

Riiulite viimistlus

Tähelepanu tuleb pöörata riiulite eripäradele. Nii peab metall olema roostetuse vältimiseks korralikult värvitud, samal ajal ei tohi värv olla mürgine. Puitplaadid tuleb hallituse tõrjeks lakiga niiskus- ja mustuskindlaks töödelda.

“Nii seina- kui teisaldatavate riiulite paigaldamine on iseenesest lihtne. Eriti neile, kes oskavad ja kellele meeldib puurida,” märkis Korn. “Veel lihtsam on moodulriiulitega, mis käivad kokku nagu legoklotsid.”

Kui riiulid valitud ja üles seatud, on oluline pöörata tähelepanu riiulite või kastide sildistamisele, et vajalikud asjad kiiresti üles leida. Väiksemad ja kergemad tööriistad võib seinale riputada, et need oleksid alati käepärast.

“Kogu ruum ei pea olema mõeldud millegi hoiustamiseks, nutikal planeerimisel saab sama katuse alla mahutada hobinurga, kus rattaid putitada või maalida,” soovitas Korn.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles