Pärnu linnaametnikud teenivad mujalt lisa

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Vanalinna põhikooli direktori Pille Tahkeri hinnangul on palju tööd inimestel, kes on teistest konkurentsivõimelisemad.
Pärnu Vanalinna põhikooli direktori Pille Tahkeri hinnangul on palju tööd inimestel, kes on teistest konkurentsivõimelisemad. Foto: Urmas Luik

Osa Pärnu koolijuhte ja linnavalitsuse ametnikke rabab mitmel kohal tööd teha, Vanalinna põhikooli direktoril oli eelmisel aastal seitse lisasissetulekuallikat.

Majanduslike huvide deklaratsiooni järgi on linnavalitsuse pearaamatupidaja, raamatupidamisteenistuse juhataja Karin Hollandi ametipalk 1386 eurot kuus. Tööandja on talle 2008. aastal andnud nõusoleku teha ametikohustustest vabal ajal OÜ KLV Arstikabineti, FIE Veiko Vahula ja OÜ Sarrus Sisustuse raamatupidamistöid.

Päeval linna, õhtul teiste teenistuses

Küsimusele, miks pole linnavalitsuse pearaamatupidaja töökoormus piisavalt suur, vastas linnavalitsuse avalike suhete nõuniku kohuseid täitev Anu Juurma-Saks, et Holland teeb raamatupidamistöid vabal ajal, tal on oma raamatupidamisprogramm ja vastavalt avaliku teenistuse seadusele on teenistujal kahe puhkepäevaga viienädalane töönädal.

Majandusosakonna juhataja Mait Talvoja ametipalk on 1495 eurot kuus. Ühtlasi on Talvoja valitud Paikuse vallavolikogu esimeheks, kelle hüvitiseks on 556 eurot kuus.

Paikuse vallavolikogu alustab oma istungitega iga kuu kolmandal esmaspäeval kell 15, lisaks juhib Talvoja eelarve- ja arengukomisjoni. Vallavalitsuse teabespetsialisti Liilia Variku jutu järgi on Talvoja majas korra nädalas. Tavaliselt neljapäeva õhtuti, kui tööpäev kestab kella 18ni.

Varik ütles, et kohalike omavalitsuste volikogusse valitud inimestel peab tööandja võimaldama oma saadikukohustusi täita. Sama on kõigi volikogu liikmetega, kes tööajast istungitel ja koosolekutel käivad.

Juurma-Saks rääkis, et vastavalt linnavalitsuse sisekorraeeskirjale võib struktuuriüksustes kasutada summeeritud tööaega. Tööaja graafiku kinnitab struktuuriüksuse juht arvestusega, et teenistuja keskmise töönädala pikkus ei ületaks reeglina 40 tundi nädalas.

“Töö iseloomust lähtuvalt on Mait Talvoja töönädal sageli pikem ja välja tuleb tulla ka nädalavahetustel. Seega on töötunnid tasa. Oluline on muidugi see, et tööülesannete täitmist kord kuus toimuv istung ei segaks,” kõneles Juurma-Saks.

Koolijuhil oli seitse lisasissetulekut

Vanalinna põhikooli direktor Pille Tahker on deklaratsiooni märkinud seitse lisasissetulekuallikat. Vestlusest temaga selgus, et Vanalinna kooli juhtimise ajal on direktor lisa teeninud siiski vaid kolmest-neljast kohast. Tahker sai Vanalinna põhikooli direktoriks eelmise aasta 9. augustil.

1233 euro suurust ametipalka teeniva koolijuhi üks veidramaid lisatöid on linnavolikogu haridus- ja kultuurikomisjoni liikme tasu. Pärnu linnavolikogu on otsustanud, et inimestele, kes ei ole volikogu liikmed, makstakse volikogu töös osalemise eest 19.17 eurot kuus.

Toomas Kivimägi valimisliitu kuuluv Tahker oli üks Pärnu Koolide Sihtasutuse nõukogu liikmetest enne selle reorganiseerimist ja ta sai nõukogu koosolekutel osalemise eest 6.39 eurot tunnis. Peale Vanalinna põhikooli juhtimise oli Tahkeril linnavalitsusega sõlmitud töövõtuleping Rääma põhikooli nõustamiseks. Nõustamist tasustati 5500 krooniga.

Samasugune leping oli Tahkeril Rakvere reaalgümnaasiumiga eelmise aasta aprillis. Ka riiklikust eksami- ja kvalifikatsioonikeskusest sai ta töötasu enne Vanalinna põhikooli direktoriks hakkamist.

Veel teenib Tahker lisa Tallinna ülikooli täiendõppekeskusest ja füüsilisest isikust ettevõtjana inimesi koolitades ja nõustades.

Küsimusele, kas tööandja pole talle nii suurt hulka lisatööd ette heitnud, vastas Tahker eitavalt. Tema hinnangul on palju tööd inimestel, kes on teistest konkurentsivõimelisemad. “Ma pole ühtegi lisatööd teinud põhitöö ajast,” kinnitas Tahker.

Juurma-Saksa sõnul ei ole allasutuse juht kohustatud linnavalitsust lisatööst informeerima, kui ta osutab teenust töövõtu- või käsunduslepingu alusel. Küll ei saa ta teist töölepingut ilma linnavalitsuse nõusolekuta sõlmida.

32 eurot hoone tervikhaldamise eest

Peale Tahkeri teeb Pärnu koolijuhtidest lisatööd Hansagümnaasiumi direktor Silja Kikerpill, kes samuti kuulub Toomas Kivimägi valimisliitu. 1378 euro suuruse ametipalgaga direktori lisasissetulekuallikad on AS Erahariduskeskus, Tartu ülikool ja linnavolikogu.

Pärnu suuremate koolide direktorite ametipalk on 1450 eurot kuus, lisaks teenivad nad oma koolis tunniandmisega ligi 200 eurot. Linnavalitsuse haridus- ja kultuuriosakonna juhataja Andrus Haugase andmetel võib direktor anda kuni kuus tundi nädalas.

Pärnu lasteaedade juhatajatest teevad lisatööd kolm inimest: Raeküla lasteaia direktor Kersti Nõupuu, Kesklinna lasteaia direktor Maire Lulla ja Kastani lasteaia direktor Ene Tarlap. Neist vaid Tarlapi ametipalk jääb veidi üle 1000 euro kuus. Pigem iseloomustab lasteaia juhtide töö tasustamist Tralli direktori Külli Tiismaa deklaratsioon: 951 euro suuruse ametipalga juurde saab ta 32 euro suurust lisatasu hoone erisuse ja tervikhaldamise eest.

Tammiste hooldekodu juhataja ametipalk on 920, erivajadustega inimeste rehabilitatsioonikeskuse juhataja ametipalk 773, pereabikeskuse juhataja ametipalk 782 ja eakate avahoolduskeskuse juhataja ametipalk 727 eurot kuus. Neist vaid viimane saab väljastpoolt oma maja regulaarset sissetulekut.

Juurma-Saksa sõnade kohaselt võivad linnaametnikud teise tööandja juures töötada vahetu ülemuse poolt lubatud koormusega ja ajal, kui niisugune töötamine ei kahjusta teenistuskoha mainet.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles