Keskkonnaamet: linnupojad ei vaja inimese abi

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kajakapoeg.
Kajakapoeg. Foto: Ants Liigus

Kesksuvel kohtame veekogude äärsete linnade parkides ja kõnniteedel oma iseseisva elu hakul olevaid noorlinde, eriti kajakaid. Kuigi noored linnud näivad kohmakate ja abitutena, on keskkonnaameti teatel mõistlik jätta nad oma igapäevasesse keskkonda.

„Enamakel juhtudel pole inimese sekkumine linnu ellu vajalik. Pigem vastupidi – inimene võib oma sekkumisega linnule kahju teha. See aeg, kus noori linde näha saab, lõpeb paari nädala pärast,“ ütles keskkonnaameti looduskaitse nõunik Teet Koitjärv.

Inimene samastab linnupoja käitumise tihtipeale inimlapse abitusega ning kahjuks ruttab sageli oma tõekspidamiste järgi abi korraldama. Looma püütakse inimese arvates paremasse kohta ümber paigutada, näiteks koju viia. Seda ei tohi mitte mingil juhul teha.

Kui tegu on ilmselgelt vigastatud linnuga, tuleks helistada keskkonnainspektsiooni valvetelefonil 1313. Valveoperaator edastab teate keskkonnaametile või päästeteenistusele, kes hindavad olukorda ja otsustavad edasise tegevuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles